Mirovni pregovori o Ukrajini iduće sedmice

Otkako su borbe izbile u aprilu 2014. godine, ubijeno je više od 6.400 ljudi u Ukrajini (EPA)

Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma, koji je predstavnik Kijeva u trilateralnoj Kontakt grupi o Ukrajini, potvrdio je da će naredni krug mirovnih pregovora biti održan u Minsku iduće sedmice.

“Pregovori su planirani za period između 16. i 23. juna”, rekao je Kučma.

Predstavnici Ukrajine, Rusije i OSCE-a, učestvovaće na sastanku koji ima za cilj nalaženje mirnog rješenja za sukob u istočnoj Ukrajini, saopćio je Kučma.

Sudeći prema njegovim riječima, Rusija je predložila da se pozovu predstavnici samoproklamovanih narodnih republika Donjeck i Lugansk na razgovore, ali je Ukrajina odbila taj prijedlog, prenosi agencija Xinhua.

Ubijeno više od 6.400 ljudi

Kijev insistira da predstavnici separatističkih pobunjenika trebaju biti prisutni na konsultacijama kao “savjetnici”, bez prilike da utječu na odluke Kontakt grupe, saopćio je Kučma.

“Angažovani smo u pregovaračkom procesu s njima, ali se odluka mora donijeti na drugom mjestu”, kazao je.

Posljednji krug pregovora o ukrajinskoj krizi održan je u bjeloruskoj prijestonici Minsku i imao je za cilj uspostavu širokog primirja u istočnoj Ukrajini, gdje se vladine snage bore protiv pobunjenika.

Otkako su borbe izbile u aprilu 2014. godine, ubijeno je više od 6.400 ljudi, sudeći prema posljednjim podacima Ujedinjenih naroda.

Prema podacima UNICEF-a, najmanje 1,7 miliona djece ugroženo je sukobom na istoku Ukrajine, uključujući 161.358 djece registrovane kao interno raseljeno.

Izvor: Agencije