Mirovnjaci preuzimaju misiju u Maliju

Francuske snage su intervenirale u Maliju, kako bi zaustavile napredovanje pobunjenika ka prijestolnici (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je donijelo odluku da od 1. jula u Maliju bude raspoređeno 12.600 mirovnjaka, saopćio je britanski ambasador pri UN-u Mark Grant.

On je izjavio da, uprkos sigurnosnim, logističkim i političkim preprekama u Maliju, gdje je situacija nestabilna od marta 2012, postoji “saglasnost svih” da mirovnjaci UN preuzmu od ponedjeljka dužnost od francuskih snaga.

Francuske snage, koje su u januaru intervenirale u Maliju, kako bi zaustavile napredovanje pobunjenika ka prijestolnici, predat će glavne sigurnosne dužnosti mirovnoj misiji UN-a, nazvanoj MINUSMA, prenio je AFP, navodi Tanjug.

Smanjivanje broja vojnika

Ambasador Francuske pri UN Gerard Araud rekao je da će francuska Vlada početi smanjivanje broja svojih vojnika na Maliju, kojih sada ima 3.000, od kraja augusta.

Francuska će zadržati najmanje 1.000 vojnika u zemlji zbog antiterorističkih operacija.

Ranije je saopćeno da će MINUSMA imati najviše 11.200 vojnika i 1.440 policajaca, među kojim su “rezervni bataljoni sposobni da se brzo rasporede”.

Rezolucija dopušta “francuskim trupama da interveniraju kao podrška elementima MINUSMA-e u slučaju da im zaprijeti ozbiljna i velika opasnost i na zahtjev” glavnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

Izvor: Agencije