Mirza Teletović kod Jablanice gradi male hidroelektrane

Teletović gradi male hidroelektrane na rijeci Doljanci (EPA)

Košarkaš Mirza Teletović, kapetan bh. reprezentacije i igrač NBA ekipe Phoenix Suns, novac koji je zaradio igrajući u Europi i SAD-u investira u Bosni i Hercegovini, konkretno – gradi dvije male hidroelektrane na području Jablanice.

Zajedno s obitelji gradi male hidroelektran na rijeci Doljanci, a ukupna investicija iznosi oko pet milijuna eura, doznaju sarajevski Dani.

“Jablanica je mali grad i mnogo ljudi u posljednje vrijeme u želji za poslom i boljim životom odlazi iz nje. Imam želju da u svoj grad uložim novac, kako bih koliko-toliko pomogao da svima bude bolje. Ne mogu zaposliti sve nezaposlene, ali želim da radim na projektu koji će donijeti dobro svima. Projekt izgradnje mini hidroelektrana je prošao sve potrebne provjere i, kao čovjek koji ulaže novac, vjerujem da radim dobru stvar. To će i vrijeme pokazati”, rekao je Teletović.

Korist i za Jablanicu

“Siguran sam da će moj grad imati koristi od ovog, jer će godišnji prihodi za Općinu Jablanica samo po osnovu naknade biti preko 50.000 konvertibilnih maraka [oko 25.000 eura], a zakon je propisao da se taj prihod dijeli i među mjesnim zajednicama. To nije mala stvar i nisu to jedini prihodi koje male centrale donose”, kaže Teletović.

Najavio je kako se s obitelji namjeraca vratiti u Jablanicu, jer “vjeruje da Bosna i Hercegovina ima budućnost i želi svojoj djeci dokaazati da u njoj ima perspektive”.

“Trenutno u Jablanici nije idealna situacija i svi Jablaničani trebaju raditi na tome da se situacija poboljša. Vjerujem da će ovaj i slični projekti podstaknuti i ostale koji žele da rade na sličnim stvarima u našoj sredini. Jablanicu će zaobići autoput, a ja ne želim da budemo izolovani i samo sa ovakvim projektima možemo pokrenuti ovu sredinu”, dodaje.

Kad je ishođenje neophodnih dozvola za izgradnju i rad, podsjeća kako je to bio dugotrajan proces, ali i da je sve obavljeno po zakonu.

“Dugo sam gradio svoje ime da bih ga ukaljao za kratko vrijeme. Nisam želio da bilo koja sitnica bude van zakonskih okvira i, u dogovoru sa ocem, ali i sa prijateljima koji se razumiju i u izgradnju hidroelektrana i u zakone, potrudio sam se da sve prođe u najboljem redu i da bude spremno za izgradnju”, napominje Teletović.

Osim hidroelektrana, planira i druge projekte na području Jablanice.

Primjedbe građana

Redakciji Dana obratili su se i građani Mjesne zajednice Doljani, kdo Jablanice, koji tvrde da projekt izgradnje hidroelektrana, između ostalog, ugrožava i tamošnje stanovništvo, ali i ekosustav na tom području.

Teletović to u potpunosti odbacuje.

“Sve je urađeno u skladu sa zakonom i nema nikakvih prepreka da se uradi ovaj projekat. Firma Eko-Vat obezbijedila je svu potrebnu dokumentaciju i svi stanovnici MZ Doljani su upoznati sa projektom. Organizovano je nekoliko sastanaka sa mještanima obje mjesne zajednice i sve je bilo transparentno”, odgovara Teletović.

“Oni koji sumnjaju u dobronamjernost ovog projekta, mogu otići u firmu Eko-Vat i provjeriti sve što ih interesuje. Ponavljam, ne želim na bilo koji način da ukaljam svoje ime, već kao čovjek želim da obezbijedim bolje uslove života u mom gradu”, zaključuje Teletović.

Izvor: Agencije