Mirza Teletović: Vrijeme je za NBA

Teletović: Caja Laboral nije ništa osvojila, ali je on proglašen za najboljeg krilnog centra prvenstva (AFP)

Razgovarao: Emir Delić

Najbolji je strijelac Eurolige. Košarkaški Leo Messi? Otprilike. Najbolji krilni centar u Španiji i najbolji šuter u Evropi.

Može ovdje usporedba sa Ronaldom? Recimo…

Kako je nepravedno što se Mirza Teletović, košarkaš, as, istinski sportista i, uvjerio sam se, fantastična osoba, gura u stranu ovdje, u  Bosni i Hercegovini. Ne može doći do izražaja od nogometaša: skoro pa će iz konzervi ispadati.

Ova država nikada nije imala najboljeg golgetera Evrope u nogometu, a u košarci imamo. Akobogda, uskoro ćemo ga gledati u NBA dvoranama.

Mirza Teletović, kapiten Caje Laboral iz Vitorije i bh. reprezentativac, u ovom trenutku je u Top 5 evropskih košarkaša. Pretenciozno? Pogledajte njegove utakmice i statistiku, i sve će biti jasno.

Bljesnuo je u Tuzli, u Sloboda Diti. Malo je falilo da se preseli u Bosnu, a iz Tuzle je otišao u belgijski Ostende. Nakon privikavanja na ozbiljnu, profesionalnu košarku, skautirali su ga neki moćni klubovi, ali i NBA lovci na talente.

Njegov menadžer, Beograđanin Miško Ražnatović, pregovarao je s beogradskim Partizanom, imao je priliku dobiti srbijansko državljanstvo, ali će nekoliko godina kasnije nonšalantno poentirati: “Tu ponudu sam morao odbiti, jer je Bosna i Hercegovina moja zemlja.”

Moderno krilo

Neven Spahija, hrvatski košarkaški stručnjak koji je vodio špansku Tau Ceramicu, na vrijeme je shvatio da je Teletović moderno krilo, mekane ruke i odlične pokretljivosti za košarkaša visokog 206 centimetara.

Aktuelni trener Caja Laborala Duško Ivanović sigurno je najbolje iskoristio Mirzin potencijal. Dao mu je sve: povjerenje, minutažu, odgovornost, kapitensku traku…

Teletović je postao najjači šuter u Evropi. Sada sve bolje igra leđima okrenut košu, a u skoku se znatno popravio. Nema uzora, ali voli Mirzu Delibašića.

“Otac mi je pričao o Kinđetu.”

Jablanica je u svijetu sporta poznata po dvojici svjetskih nogometaša, Vahidu Halilhodžiću i Hasanu Salihamidžiću. Iz grada nogometa Teletović je krenuo na košarkaški put i sa 26 godina stigao skoro do vrha. A vrh je tamo, “preko bare”.

Da je spreman za “I love this game” i te stvari Mirza je pokazao prije dvije godine. U prijateljskoj utakmici koju je njegova Caja Laboral igrala i izgubila protiv NBA ekipe Memphisa sa 105:110 stasiti Hercegovac je upisao 24 poena i dodao devet skokova.

Barcelona i Lorbek

Caja Laboral je, uz Real i Barcelonu te Valenciju, najbolji španski klub. U ACB ligi igraju se odlične utakmice, a prvenstvo je puno dobrih igrača.

“Protiv Reala i Barcelone je uvijek teško igrati. Što se tiče najtežih protivnika među igračima, slovenski centar Erazem Lorbek je najteži za čuvanje. Ima dobar šut, može pogoditi izvana, a jak je i pod košem. Kompletan igrač, fizički dominantan.”

Da vide Amerikanci s kim imaju posla. Vidio je da može, da mu je mjesto “unutra”. Pričao sam s njim tada. Razmišljao je, otprilike, ovako:

“Lijepo mi je u Evropi, ne žuri mi se u NBA, pogledajte koliko je vrhunskih igrača iz Evrope ostalo ovdje i nikad nije zaigralo u NBA ligi.”

Solidni Netsi

Dvije godine kasnije shvatio je da treba novi izazov, da je Evropa “pročitana knjiga”. Ovdje se više nema kome dokazivati.

“U Evropi sam uspio, ovo nije neko hvalisanje” kaže Teletović za Al Jazeeru.

“Mislim da je došlo vrijeme da se okušam u NBA. Ponuda ne nedostaje, ali meni je važno da odem negdje da igram. Nisam izbirljiv. Ni kada sam išao iz Slobode, nisam puno birao. Otišao sam u Belgiju, iako su govorili da trebam u Olympiakos ili Panathinaikos.”

“Isto tako u NBA, ne zanima me kakav je grad, kakav je novac, samo me interesuje dobra minutaža. Puno se klubova spominje, traže me Brooklyn Netsi, Cleveland Cavaliersi, Phoenix Sunsi, New York Knicksi… Meni se ide u Netse! Recimo, oni imaju solidnu ekipu, u novoj sezoni žele dobar rezultat, vlasnik kluba, Rus Mihail Prokurov, želi dovesti Dwighta Howarda. Tu je i Deron Williams, koji je strašan igrač. Mislim da bi mi tamo bilo sjajno. Zvao me je glavni menadžer Clevelanda, koji pravi novu ekipu. Ali držim da su Netsi bolji izbor za mene, jer bi se tu dobro uklopio, sigurno bi zabijao i dosta koševa.”

Lopta kao kompas

Teletović je u Španiji naučio pravu košarku. Endesa je najjača evropska liga, a njegova Caja je svake sezone u Euroligi. Njegova poenta je – puno razmišljati na terenu.

“Shvatio sam da je najjača stvar u jednoj ekipi kada uspiješ iskoristiti svih pet košarkaša na terenu. I njihove negativne stvari da iskoristiš u pozitivno. Nisam ni ja to znao do prije dvije-tri godine. Nije me niko naučio, shvatio sam neke stvari sam. Kad trener Ivanović uzme time-out, dok on govori, ja zamišljam situaciju na parketu. Ja sam s Pablom Prigionijem dugo igrao i sjajno se razumijemo. On je od mene daleko iskusniji, stariji je devet godina, ali se mi na parketu sporazumjevamo pogledima. Ja tačno znam šta će on uraditi. Lako je s iskusnim igračem da se dogovoriš, ali ovi mlađi su posebna priča. S njima je teško, neće da slušaju. I ja sam bio takav, ali sam vremenom shvatio neke stvari”, govori bh. košarkaš.

Kao igla kompasa što pokazuje sjever, tako Mirzina lopta nepogrešivo prolazi kroz mrežicu. Vrlo jednostavno: Mirza je postao klasa za sebe, šuter kojih je u Evropi sve manje. Objašnjava kako to funkcionira na terenu.

Košarkaška reprezentacija BiH

Novi selektor košarkaške reprezentacije BiH Aleksandar Petrović oko Teletovića gradi novi tim.

Uz neke mlade snage Mirza će biti vođa na parketu, Acina produžena ruka, trener na terenu.

Sviđa mu se ”Aca trica”, upoznali su se, razgovarali…

“Aleksandar Petrović je pozitivna ličnost, energična osoba. Mene je iznenadio njegov dolazak u Vitoriju. Došao je sa Harunom Mahmutovićem i Samirom Avdićem, pričali smo, iznio mi je svoje planove. Tako su uradili i sa Nedžadom Sinanovićem i Kuzmićem u Unicaji, Đedovićem, Gordićem… Mene je takav pristup pozitivno iznenadio. Nikad mi niko nije došao ‘na noge’ i razgovarao sa mnom. Dobro je što ima puno mladih igrača. Sjećam se, kad sam debitovao u reprezentaciji, imao sam 17 godina, a prvi mlađi igrač od mene bio je Keno Bajramović sa 21. godinom. Ostali su imali od 30 pa do 35 godina, Marković, Firić, Mujezinović, Ovčina, Hukić… Sada je drugačije. Pravi se druga reprezentacija, mlada, na duže staze. Što se tiče kvalifikacija, važno je kako ćemo se pripremiti, a u utakmicama je sve moguće. Svi igraju košarku, nije jednostavno, ali ćemo se mi truditi da odradimo maksimalno ozbiljno kvalifikacije i da se plasiramo na Evropsko prvenstvo.”

“Šut je relativna stvar, nekad te krene, nekad stane. Neki se ljudi rode s tim, ali ja sam puno napredovao u tuzlanskoj Slobodi, gdje sam trenirao pet godina. Kompliment trenerima, posebno Adnanu Hodžiću, koji je insistirao da visoki igrači ne smiju biti hendikepirani i da nemaju šut. Ne samo ja, nego i Damir Mršić, Damir Mulaomerović, Jasmin Hukić, Elmedin Kikanović… Svi smo imali dobar šut. Sjećam se da mi je Velimir Gašić (bivši trener Slobode, op. a.) znao pričati satima, držati trening teorije, gdje sam se pitao: ‘Šta mi ovaj čovjek priča?!’ Ali to je bilo jako važno. Govorio mi je pod kojim uglom treba da je jedna ruka, pa druga, pa lakat, pa položaj tijela… Sve se to pokazalo ispravnim. Nikad ne mijenjam šut, uvijek treniram dodatno, pa sam ušao u neki automatizam. Uvijek se držim svog stila. Ne razmišljam o protivniku koji hoće da me blokira, treba šutirati svoj šut, koncentrisati se na loptu i na koš. Nema straha, ne smije se ići ‘u stranu’. Ostajem pri svome šutu, to je najbitnije. Ja ne gledam na estetiku, uvijek gledam šta je praktično. Recimo, Prigioni ima šut sa zemlje, a nikada ga niko nije ‘zalijepio’. Nisam ni znao koliko noge znače za šut. Dok sam imao problema s koljenom, puno sam se mučio, nisam bio baš precizan, a sad je druga priča.”

Dva priznanja

Teletović je polovično zadovoljan sezonom. Caja Laboral nije ništa osvojila, ali je on proglašen za najboljeg krilnog centra prvenstva, a izabran je i u idealnu petorku sezone.

“Izgubili smo polufinale prvenstva, polufinale Kupa, finale Superkupa, nismo ništa osvojili. Špansko prvenstvo je jako, nikad se ne zna. Real, Barcelona, Valencia… Svašta se dešavalo tokom sezone, neki igrači su otišli, neki došli. Možda je na mojim leđima bio najveći teret, jer sam i ja tako htio. Kao kapiten preuzeo sam odgovornost, pomagao sam novim igračima da se uklope, a kad su otišli, sve sam preuzimao na sebe. Goran Dragić je došao da nam pomogne, ja sam mu pokušao pomoći da se uklopi u ekipu, a kad je završen lockaut, on se vratio u NBA. Ali šta se može, nema druge. Od mene se očekuje najviše, najbolji sam s predsjednikom, znaju me svi u klubu, igram dobro, imam najduži staž u ekipi i svi u mene gledaju kad ‘zagusti’.”

Crnogorski trener Ivanović već nekoliko sezona vodi ekipu iz Vitorije. Smatraju ga jednim od najboljih evropskih trenera, uz Obradovića, Ivkovića, Maljkovića, nasljednik je pokojnog profesora Ace Nikolića. Stara jugoslovenska škola, rekli bi. Mirza ga mnogo cijeni, smatra ga pravim čovjekom i izuzetnim stručnjakom.

“Duško izvlači maksimum iz ekipe. Za neke je teško objasniti i shvatiti njegov sistem rada od kojeg on ne odustaje. Ivanović je inteligentan trener, prava osoba, koja voli mlade igrače i koja, kad vidi nekoga kako se bori, onda mu i pruži priliku da igra. Ja sam s njim uvijek imao dobru saradnju. Potpuno sam prihvatio njegovo razmišljanje i zbog toga sam sretan i njemu sam neizmjerno zahvalan”, kazao je na kraju razgovora Mirza Teletović.

Izvor: Al Jazeera