Misija na Marsu: Krater nazvan po mjestu u BiH

Krater Jezero izabran je među 60 potencijalih lokacija nakon detaljnog istraživanja i planiranja naučnika (NASA)

Krater Jezero na Marsu, za koje je NASA objavila prije dva dana da će biti nova lokacija sljedeće velike misije na toj planeti, dobio je ime prema naselju Jezero u blizini Jajca u Bosni i Hercegovini.

Tako se navodi na sajtu Međunarodne astronomske unije, organizacije osnovane 1919, koja je zadužena za imenovanje zvijezda, planeta, asteroida te drugih nebeskih tijela i pojava.

Svjetski mediji također su prenijeli tu informaciju, navodeći da je ime kratera prigodno jer je, prema NASA-i, jednom bilo mjesto gdje se nalazilo jezero, nastalo od široke riječne delte.

NASA smatra da je krater Jezero najpovoljniji za istraživanje jer se sastoji od različitih vrsta tla, a u kojima se možda skrivaju tragovi života. Nastao je udarom meteora sjeverno od ekvatora na Marsu.

Dodaje se da su se tu mogle “nakupiti i očuvati prastare organske molekule i drugi potencijalni znakovi mikroba iz vode i sedimenata koji su se ulijevali u krater prije nekoliko milijardi godina”. 

“Krater Jezero nudi geološki bogat teren, star čak 3,6 milijardi godina, koji bi mogao dati odgovor na važna pitanja o evoluciji planeta i astrobiologiji. Uzorci s ovog jedinstvenog područja promijenit će način na koji razmišljamo o Marsu”, istaknuo je Thomas Zurbuchen iz NASA-e.

Misija “Mars 2020”, koja bi trebala službeno početi u julu 2020, obuhvata slanje rovera, robotskog vozila, na Mars u potrazi za tragovima života i prostorom na kojem je možda nekad bilo života.

Krater Jezero izabran je među 60 potencijalnih lokacija nakon detaljnog istraživanja i planiranja naučnika.

Jezero je naselje u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, u kojem živi nekoliko stotina stanovnika. 

Izvor: Al Jazeera i agencije