Mišković iz pritvora prijeti Vučiću

Pripadnici Uprave kriminalističke policije Srbije priveli su deset osoba, među kojima su vlasnik Delta Holdinga Miroslav Mišković, njegov sin i vlasnik firme Mera investment fund Marko Mišković, te vlasnik Nibens grupe, Šer korporacije i PTP Niš Milo Ðurašković.

Oni se sumnjiče da su nezakonito pribavili imovinsku korist od više od 30 miliona eura, a u poslijepodnevnim satima u srijedu u toku je njihovo saslušanje, javio je reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Vjeruje se da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili finansijska sredstva i imovinu iz privatiziranih putarskih preduzeća, čime su nezakonito pribavili višemilionsku imovinsku korist. Uhapšenima je uručeno rješenje o zadržavanju do 48 sati.

“Kako saznajemo u policijskim izvorima, Miroslav Mišković je, nakon privođenja, izjavio da prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić neće dočekati večerašnje gostovanje na državnoj televiziji i da neće dugo ostati u pritvoru. Vučić je u proteklom periodu više puta najavljivao istragu o Miškoviću. Policija je o pretnjama Miškovića obavestila Vučića, čiji je nivo bezbednosti podignut na najviši nivo”, javio je Grabež.

“Srbiju nije, niti će moći iko da pobedi, pa neće ni Miroslav Mišković”, napisao je Vučić na svom Twitter nalogu i Facebook stranici, nakon informacije o prijetnji Miškovića. 

‘Ne postoje zaštićeni’

On je potvrdio da mu je iz policije javljeno o prijetnjama koje mu je uputio Mišković, ali da ne razmišlja o povećanju bezbjednosti.

“Iz policije su mi preneli šta je gospodin Mišković jutros valjda u besu govorio”, rekao je Vučić novinarima na pitanje da li mu je zbog toga pojačano obezbjeđenje.

“O tome ne razmišljam. Teško trpim i ovo obezbeđenje, tako da me to previše ne zanima. Mnogo mi je važnije da u Srbiji ne postoje zaštićeni i nedodirljivi i da je država jača od svakog ponaosob”, rekao je Vučić.

Reakcije na hapšenje Miškovića u Srbiji uglavnom idu u prilog ohrabrivanja akcije Aleksandra Vučića i Uprave policije, rekao je Grabež.

Naprednjaci su poslali saopćenje u kojem traže da se pojača sigurnost Vučića, rekavši da se radi udaru na sistem.  Tom saopćenju su se pridružili i svi ostali koalicioni partneri. Podrška je došla i od Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, koji traži da se provjere navodi o prijetnji Vučiću.

Miškovićevi advokati tvrde da tako baš i nije bilo, da Mišković nije prijetio i da je priveden bez naloga. Iz Delta holdinga je rečeno da oni nastavljau sa radom, te da je rukovođenje preuzo kolegij direktora.

Zoran Stojiljković, iz Agencije za borbu protiv korupcije kazao je da je” gospodin Mišković bio paradigma tajkuna i velikih poslovnih ljudi u Srbiji”.  On smatra da privođenje Miškovića i devetorice moglo otvoriti mnogo širu priču umiješanih  u koruptivne poslove u Srbiji.
 
Advokat Božo Prelević, takođe, smatra da ova akcija pokazuje da nema nedodirljivih, ali napominje da ne bi bilo da iza svega ne stoji pravna osnova i da je riječ o političkom predizbornom potezu.
 
Poslovi Miroslava Miškovića u oblasti poljoprivrede, nekretnina, osiguranja, ugostiteljstva  i plasmana robe široke potrošnje  prošireni su i na neke zemlje regije i Evrope.
 
Njegovi trgovinski lanci nalaze se širom Bosne i Hercegovine. U većinskom vlasništvu ima sarajevsku kompaniju Standard, kao i suvlasničke odnose u banjalučkoj robnoj kući Boska.

Izvor: Al Jazeera i agencije