Misli predsjednika Xija u Ustavu Kine

Borba protiv duboko ukorijenjene korupcije bila je ključna platforma Xija Jinpinga u prvom mandatu (AP)

Kineska vladajuća Komunistička stranka ugradit će političku misao predsjednika Xija Jinpinga u državni Ustav, objavili su državni mediji u petak, čime se nadalje učvršćuje njegova moć nakon što je prošle godine uključena u stranački Ustav.

Državni Ustav, nedvojbeno važniji od stranačkog, izmijenjen je u oktobru prošle godine, na kongresu Komunističke partije, koji se održava jednom u pet godina, te je tom prilikom odlučeno da se u njega uključi predsjednikova politička misao.

Komunistička partija jednoglasno je prihvatila amandman kojima se dodaje “misao Xija Jinpinga o socijalizmu s kineskim značajkama za novo doba”, kao jedno od vodećih načela.

Nakon dvodnevnog skupa vodećih zvaničnika u Pekingu, stranka je sada predložila da se iste teorijske misli uključe u državni Ustav, objavila je državna novinska agencija Xinhua.

Borba protiv korupcije

Borba protiv duboko ukorijenjene korupcije bila je ključna Xijeva platforma u njegovom prvom mandatu, a ta će borba poprimiti novu nijansu osnivanjem nacionalne nadzorne komisije na početku njegovog drugog mandata.

Postigne li da mu ime bude “okrunjeno” u stranačkom Ustavu, bit će to ključni potez jačanja njegove moći, čime će se izjednačiti s važnošću Mao Ce Tunga ili Denga Xiaopinga.

Nakon Maoa, nijednom vođi za vrijeme mandata nije uspjelo da mu misao bude uključena u Ustav.

Dengovo je ime dodano nakon smrti 1997. godine.

Državni Ustav zadnji put je izmijenjen 2004. godine, a tom su prilikom dodate garancije za zaštitu privatnog vlasništva i ljudskih prava.

Izvor: Agencije