Misterija Kim Jong-unovog smartphonea

Pokrenuta je velika debata o modelu telefona šefa Sjeverne Koreje (Getty Images)

Misterija smartphonea kojeg koristi Kim Jong-un zaokupio je medije nakon što je nova fotografija sastanka državnog vrha Sjeverne Koreje, na kojoj se pokraj sjevernokorejskog vođe na stolu vidi crni mobilni telefon, izazvala niz spekulacija oko modela kojeg koristi.

“Vjeruje se da smartphone pripada Kimu, s obzirom na to da je s njegove desne strane, pored dokumenata koje je proučavao”, kazao je dužnosnik Vlade u Seulu za AFP.

Južnokorejski mediji dali su priči veliki prostor, otvarajući raspravu oko mogućeg modela te spekulirajući radi li se o jednom od proizvoda Samsunga, tajvanskog HTC-a ili Appleovom iPhoneu.

Bez potvrde

Najveći svjetski proizvođač Samsung tvrdi kako se ne radi o njegovu modelu Galaxy.

“To nije Samsungov telefon”, kazala je glasnogovornica kompanije.

Južnokorejska obavještajna služba već je proanalizirala fotografiju i smatra da se vjerojatno radi o HTC-u.

Ta tajvanska kompanija odbila je identificirati uređaj na fotografiji kao svoj, ali je u saopćenju navela kako cijeni podršku svakog korisnika svojih proizvoda.

Analitičari smatraju kako se mora raditi o tajvanskom proizvodu, jer bi za Kima bilo politički neprihvatljivo koristiti američki proizvod, a korištenjem Samsunga priznao bi tehnološki primat Južne Koreje.

U Sjevernoj Koreji je tek 2008. godine dozvoljena upotreba mobilnih telefona, kojih je oko milion i mogu jedino komunicirati unutar zemlje, jer veze s inostranstvom ne postoje.

Izvor: Agencije