Mitchell: ‘Američki najvažniji prioritet jeste ruska agresija’

Mitchell: Američki najvažniji prioritet jeste ruska agresija (EPA)

Pomoćnik američkog državnog tajništva za Europu i Euroaziju Wess Mitchell objavio je dugo očekivanu strategiju Sjedinjenih Država prema Europi u kojoj se našlo mjesta i za politku prema Zapadnom Balkanu, javio je reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Mitchell je strategiju iznio u washingtonskoj konzervativnoj zakladi Heritage. Donosimo nekoliko dijelova te strategije:

U strateškoj studiji State Departmnenta navodi su da su danas Sjedinjene Države i Europa sučeljene s izazovima za koje je malo tko pomislio da će do njih doći nakon ključnih zbivanja 1989. godine.

Kritična polazišta po strategiju američke nacionalne sigurnosti i obrane jeste činjenica da se svijet kreće ka dugotrajnom natjecanju velikih sila za koje je Zapad, kolektivno govoreći – slabo pripremljen.

“Naše prilagodjavanje novoj eri središnja je zadaća današnje američke vanjske politike”, naglasio je Wess Mitchell.

‘Ruska agresija’

Posljednjih godina Moskva je ponovno i nasilno iscrtala granice Istočne Europe. Zastrašivani su i napadani susjedi, pokrenuta je internetska kampanja dezinformiranja protiv Zapada, a na svojim zapadnim granicama Rusija je nagomilala vojsku.

Državni tajnik Mike Pompeo je prije nekoliko dana rekao da je “rusko agresivno ponašanje bilo dopušteno zbog dugogodišnje blage politike prema agresiji. To je vrijeme sada završeno. Želimo imati bolje odnose s Moskvom, ali nećemo zbog toga žrtvovati naša načela i naše prijatelje. Jasni su na izazovi s kojim se sučeljavamo kao i sve veća cijena ruske agresije. Nadamo se da će predsjednik Putin izabrati drugi put umjesto ovoga kojim se sada kreće”.

Usporedo s političkim aktivnostima Sjedinjene Države jačaju samoobranu zemalja koji su pod izravnom ruskom vojnom prijetnjom, prije svega Ukrajine i Gruzije. Washington je ukinuo restrikcije prethodne administracije oko vojne pomoći te je pomognuto objema zemljama da nabave prijeko potrebano obrambeno naoružanje.

“U sjevernom dijelu središnje Europe Sjedinjene Države suradjuju s Poljskom i baltičkim zemljama na izgradnji jačih vojnih kapaciteta radi odvraćanja Rusije od eventualne agresije na te zemlje. U središnjoj Europi radimo na borbi protiv korupcije, protiv ruske politike širenja dezinfomacija te na izgradnji građanskog društva.”

Zapadni Balkan i južne europske granice

“Na Balkanu jačamo pomoć u borbi protiv ruskog utjecaja te usko surađujemo s Europskom unijom na jačanju stabilnosti. Naši timovi upravo na terenu (Matthew Palmer), zajedno s Europskom unijom i ključnim europskim partnerima, rade na problemima Srbije i Kosova, u Bosni i Hercegovini, te na rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena. I na Balkanu, kao svugdje u svijetu, veličina i dubina američko-europske suradnje pokazuje kako transatlanski odnosi mogu pomoći u izazovima koji su iznimno stvarni i sveopći”, navodi se u strateškom dokumentu američke Vlade.

Naglašava se da kroz cijelu ovu regiju, od Baltika do Crnog mora, Sjedinjene Države stalno napreduju u pružanju potpore energetskoj infrastrukturi kroz projekte poput otoka Krka ili BRUA plinovoda kako bi uvjerili “prijatelje da imaju druge opcije, a ne samo ruski plin”.

Sjedinjene Države moraju stabilizirati europske južne granice – mediteranski bazen i primorje, ističe se u strategiji u kojoj se prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća obraća pozornost na europski jug.

“Bili smo spori u shvaćanju da na jug treba gledati kroz strategiju, dijelom zato što su problemi na europskom istoku bili prepoznatljiviji za nas jer su bili strateške naravi, ali dijelom i zbog toga što najveće probleme na jugu poistovjećujemo s domaćim politikama. Na protuterorizam se u Europi, sve donedavno, gledalo kao na političko pitanje, a migracije su prvenstveno izazivale političku i humanitarnu brigu. No posljednja zbivanja su ukazala da razvoj događaja na jugu Europe može isto tako dramatično utjecati na strešku stabilnost Europe. Opseg migranstkih dolazaka uzrokovao je valove političke nestabilnosti u samom srcu Europe: Brexit, njemački izbori, strani teroristički borci na Balkanu, jačanje populizma – ni jedan od ovih problema ne mogu se u potpunosti razumjeti ako se ne uzme u obzir migracijska kriza”.

Sjedinjene Države ne zaboravljaju problem borbe protiv terorizma, a State Department napominje da ISIL i nasljednici mogu napasti veće gradove ne samo u Europi nego i u Americi odakle mogu doći s neke europske zračne luke. Za Ameriku je širanje iranskog utjecaja od Levanta do Mediterana i Perzijskog zaljeva toliko značajno da će odrediti sigurnosnu politiku zapadnih zemalja u idućih nekoliko godina uz predvidjanje da će Europa osjetiti izravnije učinke iranskih aktivnosti prije Sjedinjenih Država.

“Rusija je aktivna na Mediteranu – ne samo zbog tradicionalnog prisustva ruske mornarice, nego i zbog pomaganja, koje je od životnog značaja, za režim Bashara al-Assada u Siriji, pomaganju širenja iranskog utjecaja te što komplicira situaciju s migrantima u Europi. Zbog svega navedenog moramo južne granice Europe ozbijnije shvaćati i trebamo skrenuti punu pozornost NATO saveza na južni sektor (što će biti glavni fokus na dolazećem summitu)”, navodi se u najnovijoj strategiji američkog Državnog tajništva za Europu.

‘Sidro stabilnosti’

Wess Mitchel je rekao da Sjedinjene Države planiraju dugotrajno strateško prisustvo u Istočnom Mediteranu.

„Pripremamo Grčku da bude sidro stabilnosti za iIstočni Mediteran i Zapadni Balkan“.

Poruka iz Washingtona glasi: ”Ne moramo se uvijek slagati, ali moramo zajedno raditi. Samo uz suradnju s NATO savezom i Europskom Unijom možemo uspjeti. Sjedinjene Države su posvećene tome da rade zajedno s Europom na umanjivanju medjusobnih razlika. Istodobno zajedno radimo na borbi protiv terorizma, u Siriji, Ukrajini, na ruskim sankcijama, pitanju Sjeverne Koreje, Venecuele i Zapadnog Balkana”, rekao je Wess Mitchell, pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju na predstavljaju strategije Sjedinjenih Država za taj dio svijeta.

Izvor: Al Jazeera