Mitchell: SAD smatra Srbiju okosnicom stabilnosti na Balkanu

Visoki zvaničnik State Departmenta je rekao da mjere Trumpove administracije treba dugoročno gledati (EPA)

Sjedinjene Američke Države smatraju Srbiju okosnicom stabilnosti na Balkanu, izjavio je zvaničnik State Departmenta Wess Mitchell u razgovoru sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem, koji mu je uručio reprint izjave američkog predsjednika Woodrowa Wilsona o Kosovu iz New York Timesa iz juna 1918. godine.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju Wess Mitchell je u razgovoru sa Dačićem istakao da SAD Srbiju smatra jednom od najznačajnijih zemalja regije i okosnicom stabilnosti na Balkanu.

Pomoćnik državnog sekretara ukazao je da SAD kontinuirano podržava evropski put Srbije i ostvarivanje napretka u okviru Briselskog dijaloga.

U razgovoru su razmatrane teme koje se tiču regionalne stabilnosti, evropskog puta Srbije, kao i nastavka briselskog dijaloga. 

‘Srbija cijeni podršku SAD-a’

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ukazao je da Srbija cijeni podršku SAD-a i izrazio interes da se pozitivna dinamika bilateralnih odnosa razvija i u budućnosti, pogotovo kada se obilježava stotinu godina od kada je, u znak savezništva sa Srbijom, podignuta zastava Srbije na Bijeloj kući.

U cilju oživljavanja tradicionalno savezničkih veza i prijateljskih odnosa, kao i daljeg intenziviranja saradnje i međusobnog razumijevanja, Dačić je Mitchellu uručio izjavu nekadašnjeg američkog predsjednika Wilsona o Kosovu, povodom Vidovdana, pod naslovom “Slavimo Kosovo kao Dan časti” iz New York Timesa od 19. juna 1918. godine.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju boravi u Beogradu u okviru svoje prve posjete regiji od kad je preuzeo ovu funkciju.

Izvor: Agencije