Mitchell u posjeti Prištini, Skoplju, Beogradu, Atini i Nikoziji

Visoki zvaničnik State Departmenta je rekao da mjere Trumpove administracije treba dugoročno gledati (EPA)

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Wess Mitchell posjetit će od 12. do 17. marta Prištinu, Skoplje, Beograd, Atinu i Nikoziju.

Tokom posjete Beogradu 14. marta Mitchell će se sresti a najvišim zvaničnicima Srbije, uključujući predsjednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, kao i sa čelnicima opozicije, prenosi Beta.

Mitchell će u Beogradu, navodi State Department, “potvrditi snažan odnos Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i pozvati Vladu Srbije da ostvari napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom, provede reforme potrebne za ostvarenje cilja – članstva u Evropskoj uniji i aktivno podrži regionalnu stabilnost”.

Boravak u zemljama zapadnog Balkana Mitchell počinje danas posjetom Prištini, gdje će se sastati s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, premijerom Ramushom Haradinajem i drugim političarima i predstavnicima civilnog društva, saopćio je State Department.

‘Bliski odnosi’

U saopćenju se navodi da će ta posjeta “potvrditi bliske odnose” Kosova i SAD-a i da će Mitchell “ohrabriti Vladu Kosova da postigne napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ojača vladavinu prava, podstakne privredni razvoj i prevaziđe regionalne izazove u interesu stabilnosti i integracije u Zapad”.

Mitchell će se 13. marta u Skoplju sastati s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim.

Kako se navodi, Mitchell će u Skoplju “potvrditi američku podršku euroatlantskim težnjama Makedonije, ponuditi podršku u pregovorima Makedonije i Grčke (u vezi s imenom) i pozvati Vladu Makedonije da provede reforme u cilju jačanja demokratskog upravljanja, vladavine prava i slobode medija”.

U Atini, 15. marta, Mitchell će se sastati s najvišim zvaničnicima Grčke, s kojima će razgovarati o produbljivanju američko-grčkih strateških veza i jačanju bilateralne saradnje, uključujući saradnju u oblasti odbrane, energetike, trgovine i investicija.

Na kraju posjete Mitchell će 16. marta boraviti u Nikoziji, gdje će s kiparskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim i regionalnim pitanjima, među kojima je i razvoj energetskih resursa u istočnom Mediteranu.

On će se na Kipru sastati i sa čelnicima kiparskih Grka i kiparskih Turaka, kao i s predstavnicima Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije