Miting podrške Chavezu 10. januara

Vlasti se suočavaju sa sve glasnijim kritikama zbog planova da na neodređeno vrijeme odlože Chavezovu inauguraciju (Reuters)

Državni vrh Venuecele pozvao je u ponedjeljak građane da masovno iskažu podršku oboljelom predsjedniku Hugi Chavezu i okupe se 10. januara, na dan kada bi trebala biti održana njegova inauguracija.

“Svi građani Venecuele će doći ovdje ispred predsjedničke palate Miraflores, narod podržava našeg predsjednika, narod podržava komandanta Chaveza”, rekao je predsjednik Nacionalne skupštine Venecuele Diosdado Cabello.

Cabello, koji je na čelu Chavezove Partije ujedinjenih socijalista Venecuele, najavio je da će masovnom skupu prisustvovati i šefovi nekih država i vlada, a dolazak je potvrdio predsjednik Urugvaja Jose Mujica, prenosi AFP.

Glasne kritike

Vlasti se suočavaju sa sve glasnijim kritikama zbog planova da na neodređeno vrijeme odlože Chavezovu inauguraciju, sve dok on ne bude bio u stanju da položi zakletvu, a u ponedjeljak je i Katolička crkva upozorila Vladu da bi kršenje Ustava bilo “moralno neprihvatljivo”.

Glavna tužiteljica Cilia Flores je ranije u ponedjeljak izjavila da će Chavez ostati šef države, čak i ako zbog bolesti ne bude u mogućnosti 10. januara u Caracasu prisustvovati vlastitoj inauguraciji.

Chavez, koji boluje od raka, nalazi se u Havani, gdje je 11. decembra četvrti put operiran, poslije čega je dobio plućnu infekciju.

Izvor: Agencije