Mitrovica: Na mjestu srušene džamije nema masovne grobnice

Iskopavanje su nadzirali članovi Komisije za nestala lica Vlade Srbije i Udruženja kidnapiranih i nestalih Srba sa Kosova (Dejan Simi?evi? / Tanjug)

Predsjednik Komisije za nestala lica pri Vladi Kosova Prenk Gjetaj izjavio je da su danas završena istraživanja na lokaciji u sjevernom dijelu Mitrovice, na kojoj se tragalo za posmrtnim ostacima nestalih Albanaca tokom posljednjih sukoba na Kosovu, ali da nisu pronađeni ničiji posmrtni ostaci.

“Nije pronađeno bukvalno ništa, nikakav dokaz o tome da bi na toj lokaciji mogli da budu neki posmrtni ostaci”, rekao je Gjetaj za agenciju Beta.

Na osnovu ranije izdanog naloga međunarodnog tužioca na lokaciji u sjevernom dijelu Mitrovice danas su eksperti vršili istraživanja o eventualnoj mogućnosti postojanja masovne grobnice na mjestu gdje se ranije nalazila džamija koja je, kako je rekao Gjetaj, spaljena i minirana 1999. godine.

Prema njegovim riječima, buldožerom su iskopana tri kanala na toj lokaciji i pošto nisu nađeni nikakvi dokazi, odnosno ništa što bi ukazalo na opravdanost ranije sumnje o postojanju masovne grobnice, radovi na toj lokaciji su završeni.

Informacije Vlade Srbije

Iskopavanja su vršili predstavnici EULEX-a i Instituta sudske medicine, a posmatrači su članovi Komisije za nestala lica Vlade Srbije i Udruženja kidnapiranih i nestalih Srba sa Kosova.

Prostor koji se pretražuje bio je obilježen žutom policijskom trakom.

Suzana Matejić iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije izjavila je novinarima da je Vlada te zemlje dala sve informacije koje ima u vezi sa nestalim licima i da su jako ponosni što su uspjeli objelodaniti ono što je dokumentirano.

Ona je napomenula da nije jedina dokumentacija koja se pretražuje dokumentacija Vlade Srbije i da se raspravlja i o drugim dokumentima, drugih strana koje još nisu u potpunosti otkrivene i da se nadaju da će i ta dokumentacija ugledati svjetlost dana, prenosi Tanjug.

“Provera svakog lokaliteta koji se pojavi kao informacija da možemo da pronađemo nekoga sa spiska nestalih jeste povod da se svi mi zajedno bavimo tim problemom i zajedno istražujemo. Šta ovde konkretno možemo pronaći, to niko od nas ne može predvideti unapred, ali jesmo tu da proverimo da li je ta informacija koju smo dobili od svedoka istinita”, rekla je Matejić.

Ključ pomirenja

Prenk Gjetaj je ranije izjavio novinarima u Mitrovici da je za pomirenje Srba i Albanaca od velike važnosti rasvjetljavanje sudbine nestalih lica.

“Naravno, bez toga ne može biti koraka u pravcu zbližavanja i prevazilaženja međunacionalnih tenzija”, rekao je on.

Predsjednik Udruženja kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu Milorad Trifunović izjavio je da se zalažu za rasvjetljavanje sudbine svih nestalih lica, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

“Mi smo za to da se svaka lokacija raskopa i da se dođe do istine, jer svako želi da dođe do istine. Mi smo svesni da više živih nema, zadušnice su prekosutra i mi bismo bili srećni da smo pronašli svoje najmilije, da im položimo cveće na spomenik zapalimo sveću, tako isto i Albanci, svako želi da pronađe svoje najmilije”, rekao je Trifunović.

On upozorava da sudbina mora da se rasvijetli i da oni koji su počinili zločine odgovaraju a ne da, kako kaže, budu privedeni pa pušteni na slobodu.

“Mi smo primili 347 tela za 347 tela koja su pronađena i ekshumirana na Kosovu i Metohiji, niko nije odgovarao i niko nije procesuiran”, rekao je Trifunović.

Sumnje o postojanju masovne grobnice sa posmrtnim ostacima Albanaca pored mosta na Ibru postojale su sve vrijeme od završetka sukoba na Kosovu, ali tek sada je odlučeno da se istraga obavi kako bi se iskopavanje završilo prije nego što se završe radovi na revitalizaciji mosta.

Na Kosovu je 1.660 nestalih. U Mitrovici se 132 osobe vode kao nestale.

Izvor: Agencije