Mitrovica: Romi traže odštetu zbog trovanja

Tijekom konflikta 1999. na Kosovu, Romi koji su živeli u južnoj Mitrovici izbjegli su u sjeverni dio grada zbog međuetničkog nasilja i uništenja njihovih kuća.

Smješteni su u kampove za raseljene u blizini topionice Trepča. Zbog zagađenja su pretrpjeli brojne zdravstvene probleme.

Savjetodavni panel za ljudska prava pri Misiji Ujedinjenih naroda na Kosovu preporučio je da im UN ponudi financijsku kompenzaciju i javnu ispriku zbog toga što ih nisu preselili iz zagađene zone. 

Žive u skromnim uvjetima, ali su sretni. Zekirija Latifi, otac troje dece, odlučan je pružiti im sretno djetinjstvo, nešto što on nije imao. 

“Kada sam bio mali, patili smo se po kampovima, stalno smo morali ići liječniku da bismo se liječili od otrova olovom. Punih pet godina svaki dan sam morao uzimati lijekove kako bih čistio krv od olova. Ako ih ne bih uzeo, onda sam imao jaku bol u trbuhu i po cijelom tijelu. I sada ponekad imam bolove”, kaže ovaj stanovnik Mitrovice. 

Trovanje olovom

No, on nije jedini sa zdravstvenim problemima. I ostali stanovnici kampa kažu da su često bolovali, a posebno djeca. 

“Djeca su stalno bila bolesna, povraćala su. Odveli smo ih liječniku, a na temelju analiza smo saznali da su se otrovala olovom”, kaže Vjollca Hajrizi iz Mitrovice. 

U pet improviziranih naselja za raseljene nekada je živjelo blizu 200 obitelji. Suočene sa zdravstvenim problemima zbog trovanja olovom iz otpada obližnje topionice, romske obitelji tužile su Misiju Ujedinjenih naroda na Kosovu – UNMIK.

UNMIK je imao nadležnost uprave Kosovom i, kako kažu predstavnici ovih romskih obitelji, znao je za zagađenje, a nije učinio ništa na sprječavanju posljedica, izvještava reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Osam godina kasnije, panel za ljudska prava preporučuje da bi Ujedinjeni narodi trebali ponuditi financijsku kompenzaciju i javnu ispriku nekadašnjim stanovnicima kampova.

Ali preporuka savjetodavnog panela nije obveza UN-a.  

“Specijalni predstavnik generalnog tajnika Zahir Tanin je upoznat s mišljenjem panela, koje je, kao što ste i vi rekli, savjetodavno. On će proučiti mišljenje i preporuke i donijet će odluku hoće li prihvatiti te preporuke i koji će biti idući koraci”, kaže glasnogovornica UNMIK-a Sarah Crozier. 

U naselju Romska mahala u Mitrovici, koje su izgradili strani donatori, sada živi više od dvije tisuće ljudi.

Potrebni lijekovi

Njihov predstavnik Qazim Gushani kaže da neće zaboraviti patnje kroz koje su prošli, ali dodaje da su spremni oprostiti im ako se neko javno ispriča za svoje greške.     

“Ako priznaju da su pogriješili, i mi smo ljudi koji mogu praštati. Naravno da nam treba i neka kompenzacija, nama su potrebni lijekovi. Iz kosovske Vlade dobijemo 70 eura, ali to nije dovoljno da kupimo lijekove koji su nam potrebni. Kako ćemo platiti struju, kako ćemo izdržavati djecu? Zadovoljni smo preporukom UN-u za kompenzaciju i nadam se da će se ona brzo primijeniti”, kaže Gushani.       

Panel za ljudska prava pri UN-u, međutim, nije naveo kako bi se trebala izračunati preporučena kompenzacija za materijalnu i duševnu štetu, niti kada bi se ona trebala isplatiti.

Ujedinjenim narodima uputili su još jednu preporuku – da ubuduće njezina tijela u potpunosti poštuju međunarodna ljudska prava kako se iste greške ne bi ponovile.

Izvor: Al Jazeera