Mitsubishi lažira podatke 25 godina

Japanski proizvođač automobila Mitsubishi, koji je prošle sedmice saopćio kako je namjerno lagao o podacima o potrošnji goriva za neke od svojih modela, u utorak je izjavio kako je interna istraga ustanovila takvo djelovanje još od 1991. godine, prenose svjetske agencije.

Predsjednik firme Tetsuro Aikawa je kazao kako je istraga u toku, što sugerira kako bi se moglo pronaći još neregularnosti.

“Ne znamo cijelu sliku i u procesu smo ustanovljavanja činjenica. Osjećam veliku odgovornost zbog svega”, rekao je na konferenciji za medije u Ministarstvu saobraćaja u Tokiju.

Aikawa je kazao kako je mnogo stvari nepoznato i još nije definitivno koje će poteze kompanija poduzeti.

Upozorenje iz Nissana

Dodao je kako ne zna zašto su se zaposlenici odlučili na takve korake kako bi uljepšali podatke o efikasnosti potrošnje goriva kod vozila.

Mitsubishi, čije je sjedište u japanskoj prijestolnici Tokiju, u posljednje vrijeme često obećava kako će otkriti sve detalje nakon ogromnog skandala od prije 15 godina, kada su se, između ostalog, sistematski prikrivali defekti na vozilima.

Netačne provjere efikasnosti goriva provjeravane su kod 157.000 primjeraka eK Wagon i eK Space te kod 468.000 primjeraka vozila Dayz i Dayz Roox, koje Mitsubishi proizvodi za rivalski Nissan.

Riječ je o takozvanim mini automobilima, s malim motorima, čija je glavna karakteristika mogućnost bilježenja velike kilometraže s malom potrošnjom goriva.

U proizvodnji su od marta 2013. godine, a skandal je izbio kada je Nissan ukazao na nepodudaranja u podacima.

Obustava proizvodne i prodaje

Aikawa je kazao kako se još ne znaju načini kompenzacija klijentima, jer je još u toku istraga o širini prevare.

Prevara s prikrivanjem podataka o efikasnosti potrošnje krši japanski Zakon o efikasnosti potrošnje goriva kod automobila, jer su kupci u mogućnosti tražiti povrat poreza ako imaju model koji bilježi malu potrošnju.

Proizvodnja i prodaja svih spornih modela su obustavljene.

Japan periodično potresaju skandali koji se odnose na vodeće kompanije, uključujući i proizvođača električnih uređaja Toshiba i proizvođača medicinske opreme Olympus.

Izvor: Al Jaeera i agencije