Mjesečno 4.000 osoba bježi iz Eritreje

Blizu 4.000 Eritrejaca bježi svaki mjesec iz svoje zemlje kako bi izbjegli brutalnu represiju vlasti i prisilni rad, izjavila je u Ženevi specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za Eritreju Sheila Keetharuth.

“Ako se egzodus nastavi ovim ritmom, Eritreja će uskoro biti zemlja bez svojih stanovnika”, upozorila je Keetharuth, obrativši se diplomatama u UN-ovom Vijeću za ljudska prava, koji su se sastali ove sedmice da razgovaraju o situaciji u ovoj zemlji.

Od januara je 13.999 eritrejskih izbjeglica stiglo u Italiju čamcima, naglasila je ona.

Prisilni rad, neplaćen i neograničenog trajanja, pod izlikom da je riječ o “državnoj službi” koja je obavezna i za muškarce i žene od 18 godina pa nadalje – “glavni je uzrok ovog masovnog egzodusa”, kazala je Keetharuth.

Masovna su kršenja ljudskih prava koja provodi režim predsjednika Issaiasa Afeworkija: samovoljna hapšenja, mučenja, tajna zatvaranja u užasnim uvjetima.

Izbjeglice u Jemenu na ulicama

Eritreja je potpuno odsječena od svijeta i Sheili Keetharuth nije bilo dozvoljeno da dođe, ali je mogla razgovarati s mnogobrojnim Eritrejcima koji su pobjegli po cijenu života, “jer nisu imali izbora”, naglasila je.

Prošlog mjeseca su neke eritrejske izbjeglice u Jemenu doslovno izbačene na ulicu.

Više od 200 njih, među kojima su žene i djeca, prekomorskim putem došlo je do jemenskog priobalnoga grada Al-Hudaydah.

Vlasti u Jemenu su ih odmah poslale u centralni zatvor, potom ih je UNHCR privremeno smjestio u glavnom gradu Sana'i, ali im je rečeno da privremeni smještaj moraju napustiti.

Jedna eritrejska humanitarna organizacija Ard al-Sedq pomaže im osnovnim životnim potrepštinama, ali ni to nije dovoljno.

Izvor: Agencije