Mještani Hame strahuju od ruskih udara

Stanovnici sirijskog grada Hame žive u strahu od ruskih zračnih udara, kojima su proteklih dana meta bili položaji Slobodne sirijske vojske, ali i civilni ciljevi.

Deseci porodica u naselju Latamina u sjevernom dijelu grada Hame ne žele napustiti domove, iako ruska avijacija izvodi stalne zračne udare.

Tvrde da im je dosta života pod šatorima u izbjegličkim kampovima.

Jameela je preživjela nedavni zračnu udar ruskih aviona. Njen otac tvrdi da je djevojčica preživjela pukom srećom, a da će strah i šok ostaviti velike posljedice.

“Kada ruski avioni izvode napade, ne čujemo ih. Sirijski avioni imaju karakterističan zvuk, pa imamo vremena da se sakrijemo u pećine”, kazao je on.

Tragovi razaranja koje ostavljaju za sobom ruski avioni razlikuju se od tragova aviona Bashara al-Assada, na koje su stanovnici Hame navikli proteklih godina.

Ubojiti udari

Ruski udari su ubojitiji, a mete su im civilni ciljevi i skladišta oružja, te sjedišta Slobodne sirijske vojske.

Raed Saleh iz Slobodne sirijske vojske je rekao: “Nismo iznenađeni ruskim udarima po našim ciljevima. Rusija je neprijatelj sirijske revolucije od samog početka.”

Slobodna sirijska vojska je preduzela značajne mjere zaštite protiv ruskih zračnih udara u Hami i Idlibu.

Tvrde da ruski zračnu udari neće odlučiti ishod borbi u Siriji, ali će, bez sumnje, pomoći režimu da se što duže održi na vlasti.

Ruski zračnu udari po Hami i Idlibu svakako imaju i vojnu, ali i političku dimenziju. Jedno je sigurno, svakim novim napadom, koji postaju sve intenzivniji, povećavaju se patnje i stradanja običnog naroda na slobodnim sirijskim teritorijama.

Izvor: Al Jazeera