Mještani Željeznog Polja na protestu u Žepču

Nekoliko desetaka stanovnika Željeznog Polja, uništenog u majskim poplavama i klizištima, cijeli dan je provelo pred zgradom općine Žepče, gdje su od lokalnih vlasti zatražili da im se obnove kuće i infrastruktura, prije nego što dođe zima.

Stanovnici Željeznog Polja sedmicama su bez krova nad glavom, a njihovi životi odavno su u mulju koji im je odnio domove, pa zato od općinskih vlasti traže pomoć i brzo reagiranje.

“Nemam više šta da vam pričam. Mogu li se pobrinuti? Nit’ ko pita gdje smo i možemo li živjeti i od čega živimo, imamo li na šta leći, s čime se pokriti i nešto jesti. Ne može više ovako. Sad mi dođe da idem u Bosnu da se bacim”, žali se Zeida Čolić, stanovnica Željeznog Polja.


Stefan Goranović o protestu stanovnika Željeznog Polja

Strahuju od svake kapi kiše, a malo jača voda nosi puteve koji se sporo popravljaju.

“Tražimo od njih da se uspostavi brže ta komunikacija, da se radi, da ne stoje te mašine”, ukazuje Alija Mandžuka iz Biljevine.

Najteže je onima koji su ostali bez svega, a potrebno im je i liječenje.

“Obraćala sam se ovdje da mi nađu smještaj u Žepču, pošto je mom sinu potreban smještaj, jer ide u Žepče na dijalizu, ali kada god sam se obratila, rekli su: ‘Bit će’, a to ‘bit će’ nikada mi nisu obezbijedili”, navodi Ahira Čizmić iz Željeznog Polja.

Žive pod šatorima

Ako im lokalna vlast ne pomogne, spremni su pred općinom postaviti šatore, jer ionako nemaju gdje živjeti, kako kažu.

Šatori su već sedmicama razapeti svugdje po Željeznom Polju.

RS: Rješenje za probleme s platnim karticama

Ministar finansija bh. entiteta Republika Srpska Zoran Tegeltija tvrdi da je vlada našla rješenja za probleme građana iz poplavljenih područja, koji su se prijavljivali prilikom kupovine robe platnim karticama.

“Bankama i preduzećima ostavljene su dvije mogućnosti. Prva je da preduzeća svoja potraživanja daju u zalog bankama, a one će obezbijediti sredstva kojima će ona nabaviti robu za građane i onda čekati one rokove kako su definisani. Druga mogućnost, koju banke preferiraju, je da preduzeća koja imaju potraživanja prema Fondu solidarnosti ta svoja potraživanja prodaju poslovnim bankama, a onda će poslovne banke čekati u tim rokovima kada će naplatiti ta sredstva”, objasnio je Tegeltija.

Porodica Ašćerić sama je sebi napravila most i to je jedina veza između onoga što je ostalo od njihove kuće i ostatka svijeta.

“Danas živim što niko ne živi. Živim u najlošijim vremenima. Ovo nisam zapamtio za svojih 59. godina”, žali se Sifet Ašćerić iz Željeznog Polja.

Od njihovog sela nije ostalo gotovo ništa, ali i dalje svakog gosta dočeka domaća kafa, i to je nešto što će trajati samo dok ne prođe i ovo hladno ljeto.

“Željezno Polje, kao uostalom i mnoga druga mesta u Bosni i Hercegovini, u potpunosti su neuslovna za život. Bez struje, bez vode i bez krova nad glavom, stanovnici ovog mesta kažu da nemaju čemu da se nadaju, ali su jednoglasni u oceni da ne postoji sistematska pomoć, kako lokalnih, tako i entitetskih i državnih vlasti”, javlja reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Građanima se niko nije obratio

Građanima, koji su se okupili pred opštinskom zgradom, na kraju, niko se nije obratio, pa su se oni udaljili u obližnju hladovinu gdje će, kako prenosi Goranović, čekati reakciju iz općine i provoditi noći pred vedrim nebom, ako bude trebalo.

Neslužbeno se saznaje da je općinski načelnik na godišnjem odmoru. No, nezadovoljne građane nije primio ni predsjednik Općinskog vijeća Muhamed Jusufović.

U razgovoru za Al Jazeeru rekao je kako “iza protesta stoje pojedinci i politika”, ali i poručio kako “općina ne može puno pomoći, nego to može entitet Federacija BiH”.

“I ja sam nezadovoljan sporošću u rješavanju tih problema, a posebno od viših nivoa vlasti. Čekamo zakon o dodjeli zemlje, čekamo pravilnik ministara kako će ljudi aplicirati. Općina ne može, dakle, ništa bez toga pravilnika izlaziti u javnost i pokretati neke stvari”, rekao je Jusufović.

Samo na području Željeznog Polja šteta je odavno prešla 10 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera