Mjesto protesta kao turistička atrakcija

Hiljade demonstranata sedmicama blokiraju dijelove Hong Konga. Mjesta na kojima se okupljaju sada su postala turistička atrakcija. Na ulicama Hong Konga možda je manje studenata nego ranije, ali njihovi protesti sada privlače drugu vrstu posjetilaca.

“Ima mnogo ljudi koji hodaju uokolo, sve sami turisti”, kaže Jackie Stayton, turistkinja iz Velike Britanije.

Pojedine zemlje upozorile su svoje državljane da ne putuju u Hong Kong, ali se čini da ni turistima, ni građanima ne smetaju demonstranti, na koje su se mnogi već navikli.

“Svaka im čast, ovo je impresivno. Nadam se da će nešto postići”, rekao je britanski turista Geoff Stayton.

Većina turista Kinezi

I Isabel Terry je došla iz Velike Britanije. Na vijestima je pratila sukobe policije i demonstranata i na kraju odlučila da ne odgađa planirani dolazak.

“Nakon nekoliko dana, postalo je jasno da se ništa neće desiti i da je sigurno”, kazala je ona.

Ali, većinu prihoda od turizma Hong Kongu donose posjetioci iz Kine. Prošle godine bilo ih je više od 40 miliona, što je čak 75 posto ukupnog broja turista u Hong Kongu.

“Dolazak smo isplanirali prije šest mjeseci i nismo htjeli odustati. Dobro se osjećam sad kad sam ovdje”, kaže jedna turistkinja iz Kine.

Mnogo je turista koje protesti nisu odvratili od posjete. Ali, ne slažu se svi Kinezi s onim što studenti rade.

Luksuzni brandovi

“Nemaju pravo blokirati ceste. Ne bi trebali praviti probleme sugrađanima”, žali se jedan kineski turista.

“Nešto ovakvo u Kini se nikad ne bi desilo”, kaže drugi kineski turista.

“Ovo je jedan od najprometnijih trgovačkih distrikta u gradu. Causeway Bay naročito je popularan među kineskim turistima, koji ovamo dolaze zbog luksuznih brandova. Ipak, usporavanje ekonomskog rasta Kine i protesti doveli su do pada prodaje”, izvještava iz Hong Konga reporterka Al Jazeere Sarah Clarke.

Međutim, niko ne očekuje velike gubitke. Međunarodna banka UBS predviđa da bi, u najgorem slučaju, bruto društveni proizvod Hong Konga zbog protesta mogao pasti za 0,1 posto.

Izvor: Al Jazeera