Oglasi

MKS izdao nalog za hapšenje Simone Gbagbo

Supruge bivšeg predsjednika Obale Slonovače optužena je za zločine protiv čovječnosti počinjene poslije spornih izbora 2010. godine.
Simone Gbagbo i Loran Gbagbo optuženi su u Obali Slonovače za ekonomska krivična djela, pljačku i pronevjeruEPA

Međunarodni krivični sud (MKS) objavio je u četvrtak nalog za hapšenje Simone Gbagbo, supruge bivšeg predsjednika Obale Slonovače Lorana Gbagba, po optužnici za zločine protiv čovječnosti počinjene poslije spornih izbora 2010. godine.

Loran Gbagbo već čeka na suđenje u Hagu po četiri tačke optužnice za zločine protiv čovječnosti.

Oko 3.000 ljudi je poginulo u nemirima koji su izbili nakon što je on odbio priznati izborni poraz.

Bračni par je uhapšen u jednom bunkeru u aprilu 2011. godine, pet mjeseci poslije izbora, nakon vojnog napada na njihovu rezidenciju u glavnom gradu Abijanu.

Loran Gbagbo (67) izručen je sudu u Hagu prije godinu dana i bit će prvi šef jedne države koji će se pojaviti kao optuženi pred MKS-om.

On je odbacio odgovornost za nasilje poslije izbora.

Veliki politički utjecaj

Prije izručenja, on i njegova supruga optuženi su u Obali Slonovače za ekonomska krivična djela, pljačku i pronevjeru.

Analitičari kažu da je bivša prva dama i sama imala veliki politički uticaj, a neki smatraju da je ona vršila ključan utjecaj na svog muža i spriječila ga da se povuče sa vlasti.

Agencija AFP prenijela je da je nalog za hapšenje Simone Gbagbo izdat u februaru, ali je tek u četvrtak javno objavljen.

U optužnici se navodi da je ona odgovorna za "zločine ubistva, silovanja i ostalih oblika seksualnog nasilja, progona i ostalih nečovječnih djela".

U nalogu se navodi da je ona učestvovala u planiranju i orkestriranju nasilja.

Izvor: Agencije