Oglasi

Mlada Indijka pronađena obješena

Pretpostavlja se kako je izvršila samoubistvo nakon grupnog silovanja u vlaku, kojim je putovala.

Još jedna žena u Indiji izvršila je, pretpostavlja se, samoubistvo zbog silovanja. Osumnjičeni u slučaju koji je Indiju digao na noge - za silovanje 23-ogodišnje studentice u New Delhiju, koja je poslije i preminula, pojavili su se pred sudom.

Ako im se dokaže krivica mogu biti kažnjeni i smrtnom kaznom. No, cijeli slučaj prate dodatne kontroverze i optužbe.

Zaštićeni rešetkama policijskog vozila petorica Indijaca optuženih za silovanje i mučenje 23-ogodišnje studentice dovedeni su u sud. Tužiteljstvo ih želi zadržati u pritvoru do početka suđenja po brzom postupku. To znači da bi se trebalo okončati u roku tri mjeseca.

No, pred postupak odvjetnik jednog optuženika, inače brata prvookrivljenog, tvrdi kako se nad njim u pritvoru provodi seksualno zlostavljanje i tortura.

„Koriste štap, obavljaju nuždu u njegova usta, tuku ga. Sve to nadležni rade preko drugih zatvorenika. Ali je i tokom policijskog ispitivanja bio žrtva neprirodnog spolnog općenja“, tvrdi Manohar Lal Sharma, advokatjednog optuženika.

Kaže i kako je priznanje njegova branjenika iznuđeno mučenjem. Odvjetnici još dvojice optuženika tvrde kako su njihovi klijenti nevini.

Vještačenje o punoljetstvu

A. P. Singh, advokat dvojice optuženika, kaže:

„Oni su lažno upleteni u slučaj samo zato jer su siromašni. Jedan od mojih klijenata je čistač, održava autobuse. Ugnjetavan je. Došao je iz Auraganbada u Delhi, zbog zaposlenja.“

Za šestog optuženika još se treba utvrditi je li punoljetan i to medicinskim vještačenjem. Slučaj je pod lupom javnosti, s obzirom na okrutnu smrt 23-ogodišnje studentice medicine.

Masovnim protestima Indijci su tražili od vlasti poduzimanje mjera jer se silovanja, prema statistici, događaju svakih 20 minuta. Zemlju potresaju novi slučajevi. Mlada žena pronađena je obješena.

Pretpostavlja se kako je izvršila samoubistvo nakon grupnog silovanja u vlaku, kojim je putovala. Policija slučaj još istražuje. No, povećao je zabrinutosti te pritiske na vlasti da učine više u zaštiti žena od nasilja.

Izvor: Al Jazeera