Mlada porodilja treća žrtva malih boginja u Srbiji

Dijete porodilje koja je preminula od komplikacija izazvanih morbilama također je zaraženo malim boginjama. (Al Jazeera)

Direktor infektivne klinike u Nišu Miodrag Vrbić izjavio je da je dijete porodilje koja je preminula od komplikacija izazvanih morbilama također zaraženo malim boginjama, ali nije životno ugroženo. 

“Bolesnica je primljena kod nas 16. januara, ali je već dve nedelje pre toga imala sliku malih boginja i visoku temperaturu, tako da je došla sa bolešću, komplikovanom upalom pluća”, rekao je Vrbić za Tanjug.

Kako je rekao, ljekari su učinili sve, ali mladoj ženi nije bilo spasa, a specifičnog lijeka za morbile nema. On je ukazao i da je bolesnica bila porodilja, da je u trudnoći odbrambeni sistem, jednostavno rečeno, izmijenjen, što je, kaže, vjerovatno doprinijelo lošem ishodu. 

Na pitanje kako je beba preminule porodilje Vrbić je rekao da dijete, koliko je obaviješten od kolega s klinike za dječije interne bolesti, također ima sve znake malih boginja, ali nije vitalno ugroženo.

Tri žrtve

Vrbić je rekao i da trenutno imaju sedam-osam pacijenata zaraženih morbilama, od kojih je jedna bolesnica u ozbiljnom stanju, ali van životne opasnosti. 

U Srbiji su za posljednja dva i po mjeseca evidentirane tri žrtve morbila: 30-godišnjak iz Beograda, te dvogodišnji dječak i rodilja (21) iz Niša.

U Srbiji je od oktobra na snazi pooštren epidemiološki nadzor s obzirom na plan Svjetske zdravstvene organizacije za iskorjenjivanje te bolesti, pa je u toku intenzivno vakcinisanje svih uzrasnih dobi od 12 mjeseci do 14 godina koje nisu vakcinisane ili su nepotpuno vakcinisane.

Izvor: Agencije