Mlađan Dinkić svjedočio u istrazi o Galenici

Nakon svjedočenja Dinkić nije želio dati izjave za medije (Dragan Stankovi? / Tanjug)

Bivši ministar ekonomije u Vladi Srbije Mlađan Dinkić svjedočio je danas u Tužilaštvu za organizovani kriminal gotovo četiri sata u istrazi protiv osumnjičenih da su oštetili „Galeniku“ za najmanje 75 miliona eura.

Dinkić je saslušan u svojstvu svjedoka, ali nakon svjedočenja nije želio dati izjave za medije.

Istraga u kojoj je bio saslušan vodi se protiv bivšeg generalnog direktora „Galenike“ Nenada Ognjenovića, bivšeg predsjednika Upravnog odbora „Galenike“ i direktora Socijalističke partije Srbije (SPS) Dejana Backovića te još sedam osumnjičenih da su oštetili tu kompaniju i pribavili protivpravnu imovinsku korist za kompaniju „Velefarm“ i druga povezana preduzeća.

Krajem jula u ovoj istrazi pred Tužilaštvom za organizovani kriminal svjedočili su i predsjednik SPS-a i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kao i visoki funkcioner te stranke Branko Ružić.

Pod istragom devet osoba

Tom, trećom po redu, istragom za mahinacije u „Galenici“ je u maju, osim Ognjenovića i Backovića, obuhvaćeno još sedam osoba.

Oni se sumnjiče da su od 2008. do kraja 2012. godine oštetili „Galeniku“ za najmanje 75 miliona eura i za taj iznos pribavili protivpravnu imovinsku korist za „Velefarm“, „Velefarm holding a. d.“ i druga povezana pravna lica.

U prvom krivičnom postupku protiv Ognjenovića i još devet optuženih suđenje bi uskoro trebalo početi, a drugi je u fazi okončanja istrage.

U svim krivičnim postupcima koji se odnose na „Galeniku“ i odgovorne osobe iz te kompanije obuhvaćene su sporne aktivnosti koje su, prema sumnjama Tužilaštva, uzrokovale štetu za „Galeniku“ od najmanje 100 miliona eura.

Izvor: Agencije