Mladen Krstajić: Mundijal u Rusiji je za nas izazov i šansa

Ko nema tremu u poslu, ne shvata težinu onoga čime se bavi, kaže selektor reprezentacije Srbije (EPA)

Mladen Krstajić predvodit će kao selektor fudbalsku reprezentaciju Srbije, koja je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Nakon što je pod Krstajićevim vodstvom Srbija savladala Kinu sa 2:0 i remizirala protiv Južne Koreje 1:1 na azijskoj turneji u prijateljskim utakmicama novembra prošle godine, nekadašnji reprezentativac ove zemlje imat će veliki posao da pripremi A tim Srbije za smotru 32 najbolje selekcije planete, na kojoj će igrati prvi put poslije 2010. godine i posljednjeg nastupa na Mundijalu u Južnoj Africi.

Kao što je bio odvažan na terenu, tako je Krstajić hrabro prihvatio izazov da sjedne na klupu Srbije, nakon smjene Slavoljuba Muslina, pokazavši da vjeruje u svoje mogućnosti, a Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije očekuje da Krstajić uspješno predvodi tim na klupi i tako opravda njegovo povjerenje.

S nekadašnjim reprezentativcem Srbije i fudbalerom Partizana, Werdera i Schalkea, koji je rođen 4. marta 1974. godine u Zenici, razgovarali smo o žrijebu Mundijala i cilju Srbije na ovom takmičenju, protivnicima i favoritima na SP-u te ambicijama bijeljinskog Radnika, čiji je predsjednik.

U igračkoj karijeri Krstajić je osvojio s Partizanom pet titula prvaka (1996, 1997, 1999, 2010. i 2011. godine) i dva Kupa Srbije (1998. i 2011. godine), s Werderom je bio osvajač jedine duple krune u klupskoj historiji u Njemačkoj (2004. godi ne), pa su mu uspješne igračke reference bila preporuka za mjesto selektora Srbije, za koju je kao stoper odigrao 59 mečeva i dao dva gola.

  • Imate li tremu pošto ćete u prvom samostalnom trenerskom poslu predvoditi selekciju Srbije na Svjetskom prvenstvu?

– Pozitivna trema uvijek postoji, to je normalno. Ko god nema tremu u obavljanju odgovornog posla, znači da ne shvata težinu zadataka koji stoje pred njim u cilju ostvarivanja što boljih rezultata.

  • Da li ste zadovoljni žrijebom koji je Srbiji dodijelio za protivnike Brazil, Švicarsku i Kostariku u grupi E SP-a i kakve su šanse za prolaz u drugi krug takmičenja?

– Grupa je atraktivna, iako bi možda neko pomislio drugačije. Pogledajmo rang-listu FIFA – Kostarika je 26, četvrtfinalista prošlog Svjetskog prvenstva, Švicarska osma, učesnik posljednja četiri velika takmičenja, o Brazilu je suvišno bilo šta komentarisati. To ne govorim da bih tražio alibi, nego da bi javnost bila svjesna sa kakvim smo ekipama u grupi. Pružićemo maksimum kako bismo na SP-u dostojanstveno predstavljali Srbiju.

  • Koliko je dobro što ćete igrati u prvom meču grupne faze Mundijala 17. juna s Kostarikom, četvrtfinalistom SP-a 2014. godine?

– Radi se o ozbiljnoj ekipi, kao što su Švicarska i Brazil. Sigurno ih nećemo potcijeniti, nego ćemo sa punim angažmanom svih igrača nastojati doći do povoljnog rezultata, koji bi nam dao podstrek u nastavku takmičenja.

  • Koji je cilj Srbije na SP-u u Rusiji, prvom velikom takmičenju nakon Mundijala 2010. godine u Južnoj Africi?

– Srbija je samim odlaskom na SP napravila veliki rezultat. Želimo da imamo što bolju atmosferu, kako bi tim djelovao harmonično i odlučno da bismo Srbiju predstavili u što boljem svjetlu. Prvo učešće na Mundijalu nakon duže pauze biće veliki izazov za igrače, kao i za stručni štab, što bi mogla biti naša prednost u mečevima sa kvalitetnim protivnicima.

  • Ima li Srbija širok i kvalitetan igrački kadar za dobar rezultat na SP-u?

– O igračima koji će nas predstavljati na SP-u možemo da pričamo u junu, kada budemo znali konačan spisak. Do tada ćemo imati dovoljno kontrolnih utakmica, na kojima ćemo sagledati formu kandidata za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Do prve utakmice protiv Kostarike, koja je za nas veoma bitna, izabraćemo najboljih 11, kako bismo ostvarili što bolji plasman u Rusiji.

  • Šta očekujete u prijateljskim utakmicama protiv Maroka, 23. marta u Torinu, i protiv Nigerije, četiri dana kasnije u Londonu?

– U ovim mečevima želimo probati neke taktičke varijante i sisteme igre. Na taj način bismo vidjeli koliko je ekipa spremna odgovoriti zahtjevima velikog takmičenja. Kroz ove dvije prijateljske utakmice takođe bismo uočili da li pojedini igrači mogu da dobro funkcionišu na određenim mjestima u timu. Pozitivna atmosfera je ključ svega, potrebno je u svakom momentu djelovati timski i rezultati neće izostati.

  • Ko su favoriti za naslov svjetskog prvaka i da li može neka od selekcija iz drugog plana iznenaditi?

– Moja omiljena ekipa je Njemačka. Četverostruki svjetski šampion ima ozbiljnu i kvalitetnu reprezentaciju, koja i ovog puta pretenduje na sami vrh. Osim Njemačke, za naslov bi se trebale boriti selekcije Brazila i Argentine… Na prvom mjestu potencijalnih iznenađenja za mene su Belgijanci, koji su pokazali snagu u proteklim kvalifikacijama, odigravši odlično, posjeduju izvanrednu generaciju igrača. Do početka Mundijala ima još tri mjeseca, a dosta toga će zavisiti od forme igrača kao i od sastava timova koji će igrati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

  • Kako komentarišete nastupe Partizana, koji je eliminiran od Viktorije iz Plzena ukupnim rezultatom 1:3, i Crvene zvezde, koja je ispala od moskovskog CSKA sa 0:1 u šesnaestini finala Evropske lige?

– Partizan i Crvena zvezda dobro su odigrali ovu sezonu u Evropskoj ligi i prošli grupnu fazu te na taj način odlično prezentovali srpski fudbal. Dobro bi bilo da obje ekipe nastave raditi u ovom pravcu.

  • Ostajete li na funkciji predsjednika Radnika iz Bijeljine i da li ćete imati vremena za rad u ovom klubu poslije izbora na funkciju selektora Srbije?

– Radnik Bijeljina je tri i po godine pod mojom kontrolom, kao predsjednika kluba. Odlični rezultati, što pokazuje osvajanje Kupa Bosne i Hercegovine 2016. godine, a time i nastup u Evropi, potvrda su dobre klupske organizacije. Imam kvalitetne saradnike, tako da Radnik do daljeg može i bez Mladena Krstajića u prvom planu.

  • Kakve su ambicije Radnika u Ligi za prvaka Bosne i Hercegovine?

– Cilj smo ostvarili plasmanom u play-off. Sve ostalo što uradimo u play-offu je uspjeh.

Izvor: Al jazeera