Mladenu Naletiliću Tuti 3,5 godina zatvora

Mladena Naletilića je Haški tribunal kaznio s 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih protiv čovječnosti (Dalibor Urukalovi? / Pixsell)

Ratni komandant Hrvatskog vijeća obrane i osuđeni ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta u četvrtak je u Zagrebu nepravosnažno osuđen na 3,5 godina zatvora zbog poticanja na ubistvo Damira Brekala 1995. godine u Širokom Brijegu, dok je oslobođen optužbe da je 1993. godine u Ljubuškom poticao na ubistvo Roberta Nosića.

Postane li presuda zagrebačkog Županijskog suda pravosnažna, Naletiliću će u kaznu biti uračunate nešto više od dvije godine provedene u pritvoru, od februara 1997. do oktobra 1999. godine.

No, njegov advokat najavio je da će se Vrhovnom sudu Hrvatske žaliti na osuđujući dio presude, a očekuje da će se na oslobađajući dio presude žaliti tužilaštvo.

Otmica Roberta Nosića

Naletilić je uhapšen još 1997. godine, gotovo tri godine prije predaje Haškom tribunalu, na kojem je bio pravosnažno osuđen za ratne zločine, pa pušten iz zatvora u februaru 2013. godine, nakon izdržane dvije trećine 20-godišnje kazne.

Predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić rekao je, obrazlažući presudu, da svaki postupak koji traje 20 godina nije dobar.

“Vi niste svojim postupanjem ni na koji način doprinijeli da to traje toliko dugo, bili ste objektivno spriječeni, jedno vrijeme boravkom u Hagu”, kazao je Turudić.

Tužilaštvo ga tereti da je s 50-ak pripadnika HVO-a u novembru 1993. godine upao u policijsku stanicu u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika stanice kako bi Roberta Nosića, koga je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika HVO-a, odveo u Mostar.

Nosić, pripadnik hercegovačkih Hrvatskih obrambenih snaga, kasnije je vođen kao nestala osoba, iako je, prema medijskim napisima, ubijen nedugo nakon otmice.

Zločin protiv čovječnosti

U optužnici se Naletilića tereti i za zlostavljanje Damira Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. godine.

Brekalo, koji je prije stupanja u HVO bio poznat pod imenom “Amir”, u međuvremenu je, također zbog ratnog zločina, bio zatvoren u Zenici.

Haški tribunal je osudio na dugogodišnju zatvorsku kaznu Naletilića zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te teških povreda Ženevskih konvencija protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice počinjenih tokom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. i 1994. godine.

Izvor: Agencije