Oglasi

Mladi doktori čekaju juli i uče jezike

Diplomirani doktori medicine u Hrvatskoj razmišljaju o odlasku u druge zemlje, u potragu za poslom, a ministar zdravlja im poručuje da se još malo strpe.

Četrdeset diplomiranih doktora medicine uputilo je hrvatskom ministru zdravlja Rajku Ostojiću otvoreno pismo.

Žale se što država ne raspisuje natječaj za stažiranje, koje je njima, nakon završenog fakulteta, obvezno i bez kojega ne mogu položiti državni ispit i zaposliti se.

Istovremeno, u Hrvatskoj nedostaje ljekara. Mladi su, kako kažu, "doktori na čekanju" i većina njih će napustiti svoju zemlju čim Hrvatska uđe u Evropsku uniju (EU).

"Danko Relić više nije dobrodošao u Studentski centar, jer nije student. A bez odrađenog staža ne može ni raditi kao liječnik", izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Ponoviti natječaj

On je "doktor na čekanju".

"Budući da sam završio dosta zahtjevan fakultet, kao i moje kolege, gdje je bilo puno odricanja, puno ulaganja, kako u financijskom smislu, jer to nije jeftin studij, jako je čudno. Svjestan sam činjenice da u Hrvatskoj liječnika fali, a evo ja i kolege smo trenutno na burzi", govori Danko Relić, diplomirani doktor medicine.

Moraju se još malo strpjeti, poručuje im ministar zdravlja.

"Mi namjeravamo u ožujku ili travnju - i to je naša obveza - ponoviti natječaj za financiranje svih zdravstvenih profesionalca, poglavito onih kojih imamo najmanje, a to su upravo doktori medicine, s plaćanjem od 50 do 75 posto plaće", kaže Ostojić.

Ako ne žele čekati natječaj za plaćeni staž, doktori mogu raditi i besplatno. Naime, promijenjen je pravilnik o stažiranju doktora medicine, pa oni sada staž mogu odraditi i volonterski, ili, pak, za 200 eura mjesečno, što je jedna od mjera za poticanje zapošljavanja Ministarstva rada.

"To mi smatramo u potpunosti neprihvatljivim", kaže Danko Relić.

S doktorima se slaže i bivši ministar zdravlja Darko Milinović. Tvrdi da je u njegovom mandatu svake godine država osiguravala stažiranje za skoro 1.300 ljekara i za to plaćala blizu 12 miliona eura.

Prošle godine je, prema podacima aktuelnog ministra, na teret države stažirao 481 doktor, za što je država izdvojila osam miliona eura.

"Ja sam uistinu iznenađen takvim pristupom, da nema raspisivanja natječaja, da se nije moglo osigurati dodatna - ako treba - sredstva, jer smo mi osiguravali i dodatna sredstva kada je za to bilo potrebe. Posljedice mogu biti nesagledive, da pojedine bolnice jednostavno ostanu bez kadra", kaže Milinović.

Školovanje 40.000 eura

Mladi doktori to potvrđuju. Kažu da će, čim Hrvatska uđe u EU, više stotina njih otići liječiti ljude u nekim drugim državama.

"Razgovaram jako puno s kolegama koji su isfrustrirani, koji čekaju datum ulaska u EU, uče jezike i siguran sam da će velik dio mladih liječnika otići u zemlje EU-a", tvrdi Danko Relić.

Ministar Ostojić odgovara: "Država je u njih uložila stotine i stotine tisuća tisuća kuna. Uvjeren sam da će se dio onih koji ne mogu čekati ili ne mogu konzumirati tzv. aktivno zapošljavanje po 1.600 kuna [220 eura] strpiti još dva mjeseca, dok ne krene novi natječaj koji provodi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO)."

Školovanje jednog liječnika Hrvatsku stoji blizu 40.000 eura. Deficitarni su, nedostaje ih skoro 4.000. Svejedno, možda će dio njih Hipokratovu zakletvu uskoro ispunjavati negdje drugdje.

Izvor: Al Jazeera