Mladi i roboti rješavaju ekološke probleme

Gotovo 2.000 najboljih učenika i studenata iz svih dijelova svijeta došlo je pokazati znanje na Svjetskoj robotskoj olimpijadi u Indiji. Zadatak je bio predstaviti umijeće rješavanja ekoloških problema pomoću tehnike.

Rješavanje problema može biti zabavno. Svjetska robotska olimpijada ugostila je gotovo 2.000 mladih umova iz više od 50 država. Zadatak im je rješavati probleme pomoću nauke i tehnologije. Ovo možda izgleda kao dječija igra, ali ovi mladi naučnici unapređuju svoje tehničko znanje i sposobnost rješavanja problema.

“Vrlo je zanimljivo. Jednom kad uđete u ovo, postajete ovisni. Želite napraviti nešto što radi”, kaže Siddhant Shivanand, učenik iz Indije.

Od osnovnih škola do fakulteta

Na olimpijadi učestvuju sve generacije – od osnovnih škola do fakulteta. Takmiče se s vršnjacima iz drugih dijelova svijeta.

“Cilj nije samo pokazati tehničke vještine takmičara. Ove godine zadatak je kreativnost u rješavanju ekoloških problema, poput smanjenja količine otpada i promocije reciklaže”, izvještava reporter Al Jazeere Faiz Jamil.

Učesnici su došli do nekih jednostavnih i pametnih rješenja, poput mašine koja od otpada pravi cigle.

“Stiropor je štetan za okolinu. Ako ga zapalimo, zagađuje zrak. Životinje ga zabunom mogu pojesti”, objašnjava Loh Huey Xin, učenica iz Malezije.

Nekim učesnicima potrebna je pomoć nastavnika i roditelja. Organizatori ističu kako će se, zahvaljujući olimpijadi, učenicima otvoriti vrata širom svijeta.

Novac za talente

“Zamislite kakve će divne ideje ovi učenici ponijeti kada krenu na fakultet. Cilj nam je promijeniti način na koji djeca razmišljaju, usvajaju znanje. Ako mene pitate, to je je glavni rezultat ovog projekta”, smatra Sudhanshu Sharma iz India Stem Foundationa.

Organizatori priznaju kako je organizacija ovog događaja u Indiji pokazala da veliki broj škola u ovoj državi nema sredstava da pošalje svoje učenike na ovakvu vrstu takmičenja. Ipak, olimpijada privlači i ljude iz privatnog sektora, koji su spremni izdvojiti novac da finansiraju talente iz udaljenih i siromašnih škola.

Ne samo u Indiji nego i u drugim državama, kako bi mladi umovi širom svijeta dobili priliku vidjeti kamo će ih odvesti strast za naukom.

Izvor: Al Jazeera