Mladi iz Hrvatske u utrci za posao u EU

Među 260 hiljada nezaposlenih u Hrvatskoj gotovo je trećina mladih do 29 godina. Među njima jedna petina ima visoko obrazovanje, ali svejedno ne mogu naći posao.

Prilika im se pruža u institucijama Evropske unije, koja redovito raspisuje konkurse. Al Jazeerina reporterka Martina Kiseljak je provjerila ko i na koji način može dobiti takav posao. 

Stipe Plejić je diplomirani ekonomist sa stalnom adresom u Briselu. Radno mjesto: Evropski parlament. Kaže da nije bilo lako dobiti taj posao, no prvi korak bile su mu dvije evropske stipendije.

“Ja mislim da je dobro za svakoga da ima međunarodno iskustvo, bilo tokom studija, bilo poslije u vidu nekog stažiranja, u vidu neke edukacije. I u vidu zaposlenja”, kaže on.

Međunarodno okruženje

I ovi mladi ljudi žele takvu priliku – ekonomisti, pravnici, informatičari – radili bi u Briselu. 

“Međunarodno okruženje i mogućnosti koje se pružaju u takvom okruženju su ono što me privlači i to prepoznajem u Briselu”, ističe Davor, diplomirani pravnik.

“Ulažem sve napore i trud da se vratim u inozemstvo, najprije zbog iskustva rada u međunarodnom okruženju. Mislim da je to neprocjenjivo”, dodaje Luka, diplomirani ekonomist.

“S druge strane je primamljiva i plaća koja se tamo za rad dobije, u odnosu na hrvatsko tržište rada”, kaže Tanja, stanovnica Zagreba.

Početna plata za ljude s diplomom u institucijama Evropske unije je 4.000 eura.

Trenutno su otvorena četiri konkursa kojima će se za stalno zaposliti 200 osoba, a takvi se konkursi raspisuju nekoliko puta mjesečno.

Osim toga, otvoreno je 150 konkursa za privremeno zapošljavanje, a na godinu institucije EU zaposle i 600 stažista.

Dodatna znanja i vještine

Prvi korak za učešće na konkursima je otvaranje korisničkog profila na stranicama EU karijera.

“Putem tog profila se kandidat javlja na sve natječaje za koje je zainteresiran i ne postoji limit na koliko natječaja se može prijaviti. Ukoliko udovoljava minimalnim uvjetima bit će pozvan u daljnje faze selekcijskog postupka. Selekcijski postupak je zahtjevan, ali zaista ga nije nemoguće savladati”, ističe Tina Krznarić, ambasadorica EU karijera u Hrvatskoj.

No, za posao u EU diploma nije uvijek dovoljna, čulo se na okruglom stolu o mogućnostima Evropske unije. Potrebna su dodatna znanja i vještine.

Savjet broj jedan: volontirajte.

“Prvo treba raditi na svom CV-ju, na životopisu, da imaš što više znanja, kompetencija, da možeš nešto pokazati. Naprimjer, mnogi kad imaju mogućnost da bi negdje besplatno radili ne uzimaju tu priliku, a drugi uzimaju i tako si obogate svoj CV”, napominje Jurij Toplak iz Evropske akademije nauka i umjetnosti.

U Evropskoj uniji zaposleno je blizu 55 hiljada javnih službenika. Posebne kvote za zapošljavanje građana Hrvatske postojale su kada je Hrvatska ulazila u EU. Sada svi građani EU imaju jednake šanse.

Izvor: Al Jazeera