Mladi ljekari u Britaniji prijete štrajkom

Britanski mladi doktori prijete štrajkom, zbog novih pravila zbog kojih bi radili duže za manju platu. Vlada želi uvesti novi ugovor, koji će utjecati na skoro 50.000 mladih doktora.

Velika Britanija je 5. jula 1948. godine uspostavila novi zdravstveni sistem, a svaka porodica je imala svog ljekara specijalistu.

Bolnice su postale dostupne svima. Bio je to ambiciozan plan, da se svima omogući besplatna zdravstvena zaštita. Decenijama je bio ponos Velike Britanije.

A sada, skoro 70 godina poslije, Nacionalna zdravstvena služba je u krizi. Pod pritiskom je i bori se da plati račune.

Hiljade mladih ljekara prijete da će napustiti svoja radna mjesta radi loših plata i uslova. Tom Prew je mladi ljekar.  Voli svoj posao i oduvijek je očekivao da će raditi duge smjene, ali brine se da bi novi ugovor koji britanska Vlada želi uvesti mogao pogoršati situaciju.

“U praksi, svi smo ušli u ovo, jer ogromnu pažnju poklanjamo pacijentima i zato što želimo pomagati ljudima. Znali smo da će biti duge smjene i da je posao stresan, bili smo spremni na to”, ističe Prew.

Briga za sve, ne samo za bogate

Novi ugovor će pogoditi 50.000 hiljada mladih ljekara zaposlenih u Engleskoj. Vlada je upravo ponudila kompromis. Kažu da bi mlade ljekare trebalo tretirati pošteno, kao buduće vođe.

Ali, trenutne nesuglasice ilustriraju rasprostranjenu zabrinutost za budućnost nekada svjetski poznatog besplatnog korištenja zdravstva.

Briga da se sistem, koji je trebao biti zlatni standard brige za sve, a ne samo za bogate, polako raspada. Tvrdnje su to koje Vlada poriče.

“Mnogi mladi ljekari vjeruju da će ovaj ugovor izvršiti pritisak na već opterećenu službu. Sve više njih razmišlja o odlasku u inozemstvo. Smatraju da će ih bolje tretirati na mjestima poput Australije i Novog Zelanda”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Emma Hayward.

“Najviše nas uznemirava što radimo zaista mnogo sati, a odluke koje donosimo, koje su odluke života i smrti, mogle bi biti narušene i ne želimo se naći u poziciji da ugrozimo živote pacijenata zato što smo iznimno umorni i ne možemo donijeti prave odluke”, zaključio je Johann Malawana iz Britanske medicinske asocijacije.

Ako mladi ljekari u Engleskoj krenu u štrajk, biće to prvi put od 1970-ih. Bio je to period nezadovoljstva u životu Britanaca, kroz koji nijedna vlada ne želi opet prolaziti.

Izvor: Al Jazeera