Mladi naučnici dizajniraju robote

Na 12. svjetskoj Robotskoj olimpijadi u Kataru okupilo se 3.000 najboljih mladih naučnika.

Imali su svega dva i po sata da osmisle i sagrade robote, kojima je zadatak bio da prave kockice stave na odgovarajuće mjesto – nimalo lagan zadatak kada vam u tome ne pomažu ljudi.

Ove godine na Robotskoj olimpijadi okupilo se više od 3.000 mladih naučnika iz 45 države svijeta, s namjerom da pokažu svoje vještine, ali i nauče nešto novo.

Bez obzira na to je li robot veliki ili mali, morate obaviti zadatak.

Jedan od zadataka bio je napraviti robota za izvlačenje resursa s potencijalno opasnih mjesta – od vode na Marsu do kopanja vulkanskog pepela.

Kreativne ideje

Timovi su ocjenjivani prema kreativnosti i originalnosti.

“Sretni smo što smo unutar zadatih okvira vidjeli mnogo kreativnih ideja. Bilo je stvari koje nismo nikad ranije vidjeli, niti smo ih uopće očekivali. To je bilo stvarno izvrsno“, kaže Rasmus Lunding, sudija.

Hiljade radnih sati utrošene su na osmišljavanje i gradnju svakog od ovih robota.

 „Lego kocke plijene pažnju generacija. Ali ako tome dodamo odgovarajuću opremu za robotiku i briljantne mlade umove, onda dobijete spektakl ravan nekom velikom sportskom događaju“, izvještava Tarek Bazley, reporter Al Jazeere.

Pobijedio je tim iz Malezije, ali opći dojam je da je pobjednička formula, zapravo, da se okupe mladi ljudi iz cijelog svijeta koji bi se bavili tehnologijom.

Izvor: Al Jazeera