Mladi nogometaši sanjaju dres reprezentacije BiH

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak počinje okupljanje u Zenici, gdje će se pripremati za dvije odlučujuće utakmice u borbi za kvalifikacije na Evropsko prvenstvo iduće godine u Francuskoj. Selektor Mehmed Baždarević, prije odlaska u trening kamp reprezentacije, svratio je na stadion Koševo u Sarajevu, gdje je gledao trening najmlađih bh. fudbalera.

Driblanje, dodavanje i žestoka borba na terenu. Na stadionu Koševo 400 mladih nogometaša iz svih krajeva Bosne i Hercegovine odradio je zajednički trening, što je privuklo pažnju i selektora Baždarevića. Većini je san isti – postati reprezentativac, a evo kako dječaci žele doći do svog cilja.

“Prije svega, red, rad i disciplina, pa trud na treningu, bez zezancija, posvetiti se tom treningu, trčati i dati maksimum. Trčati, a ne ovako stajati i gledati, pričati, nego fino raditi“, kaže Anur Aganspahić iz Sarajeva.

Ponovo obradovati naciju

“Treba, kao prvo, imati volju za tim sportom. Treba da ima disciplinu, da je uporan u tom sportu i da vježba redovno“, rekao je Kerim Topalović iz Goražda.

“U prisustvu selektora, ovi dječaci treniraju predano, a pitanje je kako će se pripremiti za preostale ključne dvije utakmice kvalifikacija za EP”, izvještava iz Sarajeva reporter Al Jazeere Haris Slato.

Bosna i Hercegovina počela je pripreme za mečeve u kojima treba pobjede protiv Velsa i Kipra te kiks Izraela kako bi izborila baraž.

“Igrači polako dolaze i svi će do večeras biti na okupu. Već možemo da krenemo da radimo, da obradujemo naciju, da napravimo taj historijski rezultat i da se kvalifikujemo na EP u Francuskoj”, izjavio je Enver Lugušić, trener golmana reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Bez Džeke i Bešića

U utakmici protiv Velsa, koji će u subotu, 10. oktobra, gostovati na stadionu Bilino polje u Zenici, selektor Baždarević neće moći računati na povrijeđenog Edina Džeku i suspendiranog Muhameda Bešića.

“Fale nam dva igrača koje je teško nadoknaditi, ali selektor je odabrao 25 igrača i koji god da dobije priliku da igra, siguran sam da će dobro obaviti taj posao”, kaže bh. reprezentativac Anel Hadžić.

Novi plasman Bosne i Hercegovine na veliko takmičenje za ove mlade nogometaše koji sanjaju pozivu u reprezentaciju bio bi pun pogodak. Veliki podstrek za nastavak karijere.

Izvor: Al Jazeera