Mladi pokreću start-up biznise u Srbiji

U Beogradu su ovog vikenda najbolje start-up kompanije Srbije predstavile poslovanje mogućim investitorima i onima koji bi htjeli da pokrenu posao.

Novinar Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić je provjerio da li je lakše doći do ideje ili do investitora.

Dimitrije Ivanović se prije nekoliko godina vratio iz inostranstva. Umjesto da se vjenča, novcem namijenjenim za svadbu, otvorio je firmu. Tako je prije šest mjeseci počeo da radi Glambox, internetsku stranicu za nabavku kozmetike velikih proizvođača.

“Sve smo sami pokrenuli. Znamo ko je programer, znamo malo i ko se bavi marketingom, društvo, takoreći, tvoja mreža ljudi koje poznaješ i već upošljavamo osmoro ljudi”, kazao je on.

Primjećuje da se poslije samo šest mjeseci posao već isplaćuje. Ivanović i drugi uspješni mladi preduzetnici su u Beogradu podijelili iskustva sa 700 onih koji bi željeli da počnu svoj biznis, uprkos teškoćama koje uz to idu.

“Od 2010. godine, mladi preduzetnici u Srbiji pokrenuli su čak 40 start-up kompanija i zaposlili više od sto ljudi”, javlja Hadži Nikolić.

Iako oni uspješni pružaju podršku mladim preduzetnicima, početnicima je potrebna i pomoć države.

Ulaganje u Srbiju

Dragana Zmijanac iz kompanije Startit je rekla: “U ovom momentu i poslednjih nekoliko godina je bilo vrlo malo, vrlo ograničeno i sporadično. Investicioni fondovi iz celog sveta, iz okruženja i Evrope, oni ne prave razliku, odakle taj start-up dolazi, tako da oni ulažu u start-upove iz Srbije. Tako da u poslednjih nekoliko godina više od četiri miliona evra je uloženo u start-upove iz Srbije koji su u jednoj početnoj fazi razvoja”.

Ako ne državu, poslovni uspjeh privlači investitore. Jan Kobler se iz Ljubljane seli u Beograd, jer smatra da je klima za start-upove bolja u Srbiji nego u Sloveniji. Prvi korak je osnivanje fonda Enif vrijednog 40 miliona eura.

“Tražićemo investicije generalno u oblasti tehnologije, ICT-a, u jako širokom smislu, i unutar toga ćemo tražiti timove koji će biti od start-upova. Imaćemo takozvani see elocation, imaćemo da ćemo određene pare baš u start-upove investirati. Pri tome ćemo imati investicije za start-upove, a i za malo zrelije kompanije, generalno investicije od pola miliona pa do par miliona”, kazao je Kobler.

Dimitrije Ivanović i ostali mladi preduzetnici imaju savjet za one koji bi da rade posao u državnoj službi, ili čekaju pomoć države.

“Nemoj da zavisiš od države. Sam kreni, pokušaj, kreni. Ideja je bitna, u stvari, kako je rekao Richard Branson, da bi uspeo, moraš da radiš ono što drugi žele”.

Start-up scena u Srbiji još nije na nivou na kom je u ostalim zemljama regiona, ali sagovornici Al Jazeere kažu da se brzo razvija i da mladi preduzetnici sve više doprinose u razvoju ekonomije zemlje.

Izvor: Al Jazeera