Mladić na suđenju Karadžiću 28. januara

Karadžić želi da Mladić svjedoči kako nikada nije postojao plan Vojske i Policije Republike Srpske o proganjanju nesrpskog stanovništva (EPA)

U skladu s nalogom koji je Pretresno vijeće Haškog tribunala izdalo u decembru 2013. gopine, svjedočenje generala Ratka Mladića u postupku protiv Radovana Karadžića bit će održano 28. januara od 9:00 do 10:30 sati.

Suđenje Karadžiću počelo je 26. oktobra 2009. godine, prenosi Fena.

Sudsko vijeće naložilo je Mladiću da se, unatoč protivljenju njegovih branitelja, pojavi kao svjedok Karadžićeve obrane.

“Mladić se nalazi u jedinstvenoj poziciji da svjedoči o tome kakve je informacije prosljeđivao Karadžiću o mnogim incidentima iz optužnice. Stoga smatramo da postoje osnove za njegovo pozivanje”, rekao je predsjedavajući sudija O-Gon Kwon.

Zahtjev Karadžića

Karadžić je tražio da Mladić svjedoči u njegovu korist, kako bi sudijama mogao prenijeti da nikada nije postojao plan Vojske i Policije Republike Srpske o proganjanju nesrpskog stanovništva.

“Mladić će, kao komandant Glavnog štaba VRS-a, svjedočiti o tome da udruženi zločinački poduhvat iz optužnice nikada nije postojao i da me nikada nije informisao o tome da su zatvorenici iz Srebrenice ubijani”, naveo je tada Karadžić.

Mladić je u maju prošle godine saopćio kako mu zdravstveno stanje ne dozvoljava da svjedoči, te istaknuo kako bi, u slučaju da bude primoran svjedočiti, bilo prekršeno njegovo pravo da sam sebe ne inkriminira.

Odbijanje primjedbi

Sudsko vijeće je odbilo takve njegove primjedbe, istaknuvši da se na Karadžićevom suđenju “ne bave Mladićevom krivicom”.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, lider Srpske demokratske stranke i vrhovni komandant VRS-a, tereti se po dvije tačke za genocid i mnoge druge zločine počinjene nad bosanskim muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini tokom rata od 1992. do 1995. godine, saopćeno je iz ICTY-ja.

Tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza 25. maja 2012. godine.

Izvođenje dokaza odbrane počelo je 16. oktobra 2012. godine.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, optužen je za genocid i mnoge druge zločine počinjene nad bosanskim muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od maja 1992. do kraja 1995. godine.

Izvor: Agencije