Mladićeva odbrana tražila dodatno vrijeme za žalbu

Mladić je u novembru nepravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvora (EPA)

Obrana Ratka Mladića, pred Međunarodnih kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju nepravomoćno osuđenog na doživotni zatvor, podnijela je zahtjev za produljenje roka za žalbu na presudu.

Mladićevi odvjetnici traže produljenje za 150 dana, što bi značilo da bi obrana za pripremu žalbe imala na raspolaganju ukupno 180, umjesto 30 dana.

Rok za podnošenje žalbe istječe 22. prosinca, no obrana smatra da je taj rok prekratak. Imajući u vidu, prije svega, obim prvostupanjske presude, traže dodatnih pet mjeseci.

Obrana navodi da presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu i čak 18.211 fusnota što, kako ističe, tu presudu čini najobimnijom u povijesti Haškog suda.

Prema njihovom stajalištu, produljenje roka za podnošenje žalbe je u “interesu pravde”. Dodaju i kako je to “primjereno” i u skladu sa standardima Haškog suda u prethodnim slučajevima.

Traže odgodu i zbog teškog zdravstvenog stanja

Navode i da je produljenje roka primjereno s obzirom na zdravstveno stanje Ratka Mladića.

Zahtjev su potpisali odvjetnici Branko Lukić i Dragan Ivetić.

Haški sud je 22. studenog osudio Ratka Mladića na doživotni zatvor, uz obrazloženje da je “značajno pridonio izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriju Bosne i Hercegovine”.

Sud je zaključio da je, osim genocida u Srebrenici, značajno pridonio i izvršenju genodica nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorizirao stanovništvo Sarajeva, da je zapovjedao uzimanje talaca…

Mladić je osuđen po 10 od 11 točaka optužnice.

Izvor: Agencije