MMF: Britanija u budžetskom deficitu i 2020.

Budžetski deficit Britanije će nastaviti da pada u narednim godinama (Getty Images)

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će javne finansije u Velikoj Britaniji ostati u deficitu barem do 2020. godine, nasuprot obećanjima konzervativaca i laburista, tri sedmice uoči izbora.

U šestomjesečnom izvještaju o državnim budžetima, objavljenim prije tradicionalnog velikog proljetnog sastanka u Washingtonu, MMF je ocijenio da će budžetski deficit Velike Britanije nastaviti da pada u narednim godinama sa sadašnjih 4,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na manje od jedan posto do 2018. godine, prenosi AFP.

Crvena linija

Analitičari ove finasijske institucije dodaju da će britanske javne finansije ostati na crvenoj liniji, iako u mnogo manjoj mjeri, bar do 2020. godine, kada će budžetski deficit vjerovatno dostići 0,3 posto, prenosi Tanjug.

Što se tiče rashoda, budžetska konsolidacija će verovatno biti nešto sporija u fiskalnoj 2016.-17, pa i nadalje, nego što je to predvidjela britanska vlade.

Dvije najutjecajnije britanske partije, konzervativna (desničarska) stranka premijera Davida Camerona i laburistička (stranka centralne ljevice) obećale su ove sedmice da će, ukoliko dođu na vlast, anulirati budžetski deficit tokom predstojećeg mandata 2015.-2020. godine.

Izvor: Agencije