MMF: Obala Slonovače buduće ekonomsko čudo

Generalna direktorica MMF-a Christine Lagarde i predsjednik Obale Slonovače Alassane Ouattara (AFP)

Generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izjavila je kako vjeruje da će Obala Slonovače postati novo “ekonomsko čudo” poslije decenije političke krize, ali pod uvjetom da njene vlasti sprovedu borbu protiv ukorijenjene korupcije.

Generalna direktorica je u svom obraćanju poslanicima Skupštine Obale Slonovače pohvalila privredni rast od preko 8,5 posto u toj zemlji na zapadnoj obali Afrike u 2012, poslije pada od 4,7 posto godinu dana ranije.

“Vrijeme za drugo čudo je došlo poslije okončanja krize koja je umalo rasparčala najveću ekonomsku silu zapadne frankofonske Afrike”, izjavila je Legarde.

Obala Slonovače, bivša francuska kolonija, je poslije dobijanja nezavisnosti 1960, tokom naredne dvije decenije već bila “ekonomsko čudo”, prije svega zahvaljujući rekordnoj proizvodnji kakaoa u svijetu.

Tada su održavanje tijesnih veza sa Francuskom, razgranavanje poljoprivrede radi izvoza i ohrabrivanje stranih ulaganja, bili faktori koji su podstakli ekonomski rast Obale Slonovače.

Optimistični ciljevi 

No, tokom posljednjih 10 godina, u zemlji koja se prostire na preko 330.000 kvadratnih kilometara i ima više od 20 miliona stanovnika, došlo je do političkih previranja koja su kulminirala sukobima tokom postizborne krize u decembru 2010. do aprila 2011, u kojima je poginulo 3.000 ljudi.

Obala Slonovače ima, za region, relativno visok prosječan ukupan domaći proizvod (BDP) po stanovniku, mjeren paritetom kupovne moći, od 1.589 dolara, koliko je procijenjeno za 2011.

Pirvreda Obale Slonovače je najveća u Ekonomskoj i monetarnoj uniji Zapadne Afrike (ECOWAS) pošto čini 40 posto ukupnog BDP-a tog monetarnog bloka.

Obala Slonovače je najveći izvoznik kakaovca na svijetu i četvrti najveći izvoznik roba u Africi južno od Sahare (poslije Južnoafričke Republike, Nigerije i Angole).

Vlada Obale Slonovače predviđa privredni rast od devet posto u ovoj i 10 posto u 2014, nadajući se da do 2020. postati novoindustrijalizirana privreda.

“To nije beznadežan san, već pristup zasnovan na konkretnim politikama”, izjavila je  je Lagarde.

Izvor: Agencije