MMF očekuje slabiji rast globalne ekonomije

Christine Lagarde je upozorila je da zemlje u usponu moraju biti oprezne zbog posrtanja kineske ekonomije (Arhiva)

Rast globalne ekonomije će vjerovatno biti manji od najavljenog, zbog sporijeg oporavka razvijenih država i dodatnog usporavanja zemalja u razvoju, saopćila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

“Sveukupno, očekujemo da će globalni rast ostati umjeren i vjerovatno slabiji nego što smo očekivali u julu”, navodi Lagarde u govoru pripremljenom povodom početka dvodnevne posjete glavnom gradu Indonezije.

MMF je u julu prognozirao da će globalni rast biti na nivou od 3,3 posto ove godine, odnosno nešto manji od prošlogodišnjih 3,4 posto.

Oprez zbog posrtanja kineske ekonomije

Lagarde je, također, upozorila da zemlje u usponu, poput Indonezije, moraju biti oprezne zbog učinaka posrtanja kineske ekonomije.

Prema riječima Lagarde, ekonomija Kine usporava, ali nije riječ o oštrom padu ili nečem neočekivanom, budući da se ekonomija te zemlje prilagođava novom modelu rasta.

Kazala je da je u Kini u toku prilagođavanje novom modelu ekonomskog rasta.

“Tranzicija u ekonomiju koja je više tržišno orijentirana i rizici nagomilani u posljednjih nekoliko godina čine ovaj put kompleksnim i donekle neravnim”, kazala je Lagarde.

Izvor: Agencije