MMF-ov kredit Srbiji od milijardu eura

Misija Međunarodnog monetarnog fonda postigla je sporazum saVladom Srbije o stand-by aranžmanu na 36 mjeseci uz milijardu eura kredita, koji će biti na raspolaganju ovoj balkanskoj državi, prenose mediji iz Srbije te dodaju kako program sada mora odobriti bord direktora MMF-a.

Šefica misije MMF-a za Srbiju Zazana Murgasova kazala je kako ekonomski uvjeti u Srbiji predstavljaju izazov, jer država ima pad bruto društvenog proizvoda zbog poplava i manje tražnje, a visoka stopa nezaposlenosti je i dalje problem.

Također, deficit budžeta je visok, a javni dug je porastao posljednjih godina.

“Zato je neophodan program za stabilnost i ekonomski rast i zapošljavanje. Dva ključna cilja konsolidacije koja moraju dovesti do pada javnog duga od 2017. godine i prateće strukturne reforme”, kazala je Murgasova.

Misija MMF-a je ocijenila da je bankarski sektor Srbije stabilan, s adekvatnom kapitalizacijom i likvidnošću, ali da će Vlada primijeniti strategiju smanjivanja broja nenaplativih kredita u bilansu banaka.

Najteža pitanja

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je, poslije godina nediscipline i neuspjeha, Srbija postigla sporazum s MMF-om, a kad je riječ o otvaranju poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, naveo je da Srbija želi na početku otvoriti ona najteža.

Po njemu, sporazum s MMF-om je “važan dan za Srbiju”, jer je donesen ekonomski plan koji će podržati cijeli svijet.

“Bez tog ekonomskog plana naše političke deklaracije ne bi značile ništa”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon susreta s komesarom EU-a za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom te dodao da je važna tema njihovih razgovora bila provođenje ozbiljnih reforma u Srbiji.

“Želimo da budemo ekonomski konkurentna zemlja, ne neko ko će tražiti da dostigne zemlje EU-a, već zemlja koja će da zarađuje i obezbeđuje dobar život svojim građanima. Za to će nam trebati neko vreme”, kazao je Vučić.

Podsjetio je kako MMF smatra da će Srbija postati ekonomski konkurentna zemlja 2017. godine, no on smatra kako će to biti godinu ranije.

EU kao strateški cilj

“Za Srbiju je važno da pokažemo da želimo da napredujemo, da ne želimo njihov novac i milostinju, već da pokažemo da smo ponosan član koji želi da doprinosi EU, a ne samo da uzima od EU-a”, poručio je Vučić.

S Hahnom je razgovarao i o otvaranju poglavlja, istakavši kako želi da ona najteža budu otvorena na početku te da je lično spreman raditi više i odgovornije kako bi Srbija ispunila svoj strateški cilj, a to je priključenje EU.

“Za sve što misle da je potrebno da uradimo da bismo unapredili naš demokratski pravni i politički sistem stojimo na raspolaganju”, poručio je premijer, podsjetivši da je Srbija obavila veoma dobar posao na ekspertskom nivou.

“Srbija je na evropskom putu. Kao što sam rekao, to je naš strateški cilj. Kada biramo tip društva, onda je to taj tip, jer hoćemo da budemo uređena zemlja”, zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije