MMF poziva da se Grčkoj oprosti dio duga

Trogodišnji program pomoći Grčkoj moraju još odobriti i nacionalni parlamenti drugih država članica EU (EPA)

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je ministre financija eurozone da Grčkoj ponude otpis duga, nakon što je Ateni odobren treći paket financijske pomoći.

Grčka će u naredne tri godine dobiti pozajmicu od 86 milijardi eura, a zauzvrat će povećati porez i uvesti mjere štednje.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde pozdravila je dogovor, ali je upozorila da je grčki dug postao neodrživ.

“Ateni je neophodan značajan otpis duga, mnogo veći nego što je do sada razmatran. Grčka ne može sama vraćati dugovanja”, naglasila je Lagarde.

Mediji navode kako postoji mogućnost da će ministri financija eurozone na jesen razmatrati otpis dijela dugovanja Grčke.

Bundestag glasa o pomoći Grčkoj

Predsjednik Donjeg doma njemačkog parlamenta Norbert Lammert pozvao je zastupnike na posebnu sjednicu u srijedu kako bi glasali o novom paketu financijske pomoći od 86 milijardi eura za Grčku.

Lammert je poslao taj poziv nakon što su ministri financija eurozone odobrili paket pomoći na sastanku u Bruxellesu kasno sinoć.

Glasanje je ocijenjeno kao test za njemačku kancelarku Angelu Merkel, kojoj je prošlog mjeseca 65 zastupnika iz redova konzervativaca odbilo podržati pregovore o trećem paketu pomoći Grčkoj.

Još više bi mogli izraziti neslaganje na glasanju u srijedu, posebno zato što ne postoje jasne garancije da će MMF sudjelovati u paketu pomoći.

Saveznici Angele Merkel rekli su zastupnicima proteklih tjedana da vide sudjelovanje MMF-a kao uvjet za sporazum, naveli su mediji.

Grčka u četvrtak vraća dio druga

Trogodišnji program pomoći, treći u posljednjih pet godina, moraju još odobriti i nacionalni parlamenti drugih država članica EU.

Program predviđa dalekosežne gospodarske i socijalne reforme – reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava, liberalizaciju tržišta, privatizaciju, reformu javne uprave, suzbijanje porezne evazije, jačanje financijskog sustava i proračunske ciljeve kako bi se smanjio dug.

Napredak će se ocjenjivati svaka tri mjeseca i program će se shodno tome prilagođavati.

Grčka u četvrtak mora platiti ratu duga Europskoj središnjoj banci od 3,2 milijarda eura. U slučaju da joj pomoć do tada ne bude dostupna, postoji mogućnost da joj se odobri kredit za premošćivanje.

Parlament Grčke prethodno je prihvatio taj paket pomoći, uglavnom zahvaljujući glasovima opozicije.

Ako sporazum potvrde njemački i parlamenti drugih članica, 13 milijardi eura bit će u Ateni u četvrtak za plaćanje računa koji uskoro dospijevaju, a dodatnih deset milijardi stavit će se na stranu u Europski stabilizacijski mehanizam za dokapitalizaciju grčkih banaka.

Izvor: Agencije