Oglasi

MMF: Privreda Malija se dugo neće oporaviti

Nakon martovskog vojnog puča, privreda Malija pretrpjela je velike gubitke, 20 posto fabrika je zatvoreno, a 60 posto radnika na prinudnom odmoru.
Gorivo, gas i osnovne životne namirnica su dvostruko poskupjele, dok je cijena rada obezvrijeđenaReuters

"Ekonomija Malija prolazi kroz izuzetno težak period. Privreda zemlje, pogođena lošom žetvom 2011-2012, pretpjela je veliki udarac zbog vojnog udara u martu 2012. i posljedica sukobljavanja", ocijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF) poslije dvonedjeljne misije u toj zemlji.

Vlada u Maliju je u martu ove godine svrgnuta vojnim pučem. Tuarezi su preuzeli kontrolu na sjeveru zemlje.

U međuvremenu,  tuareška plemena su protjerana iz većih gradova, a prijelazna vlada se, poslije mnogo oklijevanja, odlučila za intervenciju.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je prošle nedjelje jednoglasno donio odluku da se pošalju trupe u Mali.

Rezolucijom se intervencija ograničava na godinu dana. Afričke trupe bi trebalo da se suprostave pobunjenicima.

"Okupacije sjevera zemlje je u velikoj mjeri ugrozila poljoprivrednu proizvodnju i trgovinu. Pogorošanje sigurnosne situacije dovelo je do obustavljanja poslovnih putovanja u Mali.

Trgovčki sektor, hotelijerstvo i ugostiteljstvo osjećaju posljedice od kojih se dugo neće oporaviti", navedeno je u izvještaju MMF-a.

Zatvaranje fabrika i prinudni odmori

MMF predviđa pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Maliju u ovoj godini za 1,5 posto, a to bi se, moglo pogoršati u narednoj godini s obzirom na to da je američki predsjednik Barack Obama odlučio Maliju ukinuti status privilegiranog partnera, navodeći kao razlog ukidanja demokratije u toj zemlji.

Ekonomska kriza ne štedi nikog u glavnom gradu Bamaku gdje je nezaposlenost, prema zvaničnim podacima Nacionalnog zavoda za statistiku, dostigla 17,3 odsto.

Gorivo, gas i osnovne životne namirnica su dvostruko poskupjele, dok je cijena rada obezvrijeđena. Zaposleni koji su nekada radili za mjesečnu platu od 123 eura, sada isti posao obavljaju za 53 eura.

Industrija je, također, pogođena, 20 posto fabrika je zatvoreno, dok je 60 posto radnika na prinudnom odmoru, a nacionalna aviotransportna kompanija je suspendirala sve aktivnosti u narednih devet mjeseci.

Izvor: Agencije