MMF: Rusija i većina susjeda ostaju u recesiji

Kristalina Georgieva upozorila je da su projekcije svjetskog rasta negativne za 2020. (AP)

Međunarodni monetarni fond (MMF) je priopćio da će Rusija i većina njezinih susjeda, zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, ostati u recesiji 2016. godine.

U najnovijem izvještaju za središnju, istočnu i jugoistočnu Europu (CESEE), navodi se da uspon populističkih stranaka u pojedinim državama, slab rast globalne ekonomije i starenje populacije otežavaju ekonomsku situaciju.

MMF je naveo da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u regiji središnje Europe, od Poljske do Turske, ostati na zdravim osnovama u rasponu od tri do četiri posto u ovoj godini.

Najveća kočnica za rast stagnacija eurozone 

Istovremeno će, kako se navodi, Rusija i većina njezinih susjeda, zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, ostati u recesiji, prenosi Anadolija.

“Iako je primjetan snažan ciklični oporavak u zemljama srednjoistočne i jugoistočne Europe (CESEE), rizici su porasli. Najveća kočnica za rast te regije bi mogla biti stagnacija eurozone, koja je najveći trgovinski partner za većinu zemalja iz regije CESEE”, navodi se u izvještaju MMF-a.

MMF je istovremeno upozorio i da potencijalna stagnacija eurozone i promjena ekonomskih politika uzrokuju da perspektive središnje Europe budu još neizvjesnije.

Izvor: Agencije