Mnoga lica Muhameda Mursija

Bivši savjetnici ne znaju kako predsjednik donosi odluke (AFP)

Piše: Alaa Bayoumi

U protekloj sedmici je egipatski predsjednik Muhamed Mursi poništio svoja dva kontroverzna dekreta nakon što je došao pod pritisak opozicije i vlastite političke partije, čime je među bivšim savjetnicima izazvao sumnje u proces donošenja odluka.

Prvi edikt je bio ustavna deklaracija izdata 22. novembra kojom Mursi dobiva puno veće ovlasti i kojom sudovima zabranjuje blokadu istih. Dekret je podijelio zemlju, izazvao masovne proteste i natjerao više Mursijevih savjetnika da iz protesta podnesu ostavku.

Druga odluka, izdata 9. decembra, diže poreze. Nju je odbila Mursijeva Partija slobode i pravde, svega nekoliko sati nakon izdavanja, iz straha da će uznemiriti glasače pred referendum o Ustavu. Mursi je poništio dekret isti dan.

Otkako je preuzeo predsjedničku funkciju krajem juna, Mursi je nakon sastanka sa opozicijom također bio primoran poništiti još dva velika edikta. Jedan je ponovno postavljanje raspuštenog parlamenta a drugi uklanjanje javnog tužioca.

Ove incidente su pratile i ostavke nekoliko Mursijevih savjetnika, te optužbe njegovih protivnika kako odgađa velike odluke Muslimanske braće.

Dobro sluša

Nekadašnji Mursijevi savjetnici opisuju ga kao predsjednika otvorenog za sve ideje. Ipak se žale da ne znaju kako donosi odluke i ko čini uži krug saradnika kojima vjeruje.

“Predsjednik pažljivo sluša”, kaže Ayman Al Sayyad, jedan od osam Morsijevih savjetnika koji su podnijeli ostavke zbog ustavnih promjena.

“Nikada me nije tjerao da kažem nešto što ne želim”, rekao je Al Jazeeri Al Sayyad.

“Govorio sam mu tačno šta sam osjećao. Sluša veoma širok krug savjetnika i stručnjaka. Ipak, drugačije je kada donosi odluke. Ne znam ko donosi finalnu odluku.”

Al Sayyad i drugi savjetnici cijene nekadašnjeg šefa. Kažu da su morali napustiti posao kada su vidjeli da njihov utjecaj ne mijenja predsjednikove odluke i kada su civili počeli gubiti živote u protestima oko Mursijevih kontroverznih odluka.

Samir Morcos, koptski pisac koji je radio kao Mursijev pomoćnik za demokratsku transformaciju, napisao je da je dao ostavku jer je smatrao da je beskoristan. „Ustavna deklaracija me je iznenadila. Mene niko nije pitao za savjet. Ovo pokazuje da postoji veliki problem kada govorimo o vrijednosti predsjedničkog tima.“

Kada je preuzeo dužnost predsjednika, Mursi je rekao kako želi promijeniti Mubarakov način donošenja odluka, netransparentan i sa uskim krugom saradnika.

Tako je Mursi postavio veliki predsjednički tim koji je činio potpredsjednika, četiri pomoćnika, 17 članova savjetničkog vijeća, šefa osoblja, pravnog savjetnika i nekoliko sekretara iz njegove predsjedničke kampanje.

U njegovom timu su stručnjaci, aktivisti i intelektualci različite političke pozadine, što ga je predstavljalo kao donosioca nove ere otvorenosti i različitosti.

Rabie

“Sjetimo se kako je Mubarak vladao svoje prve dvije godine. Falilo mu je stručnosti i razumijevanja o mnogim pitanjima “

– Amr Hashem Rabie, analitičar

“Bio sam veliki entuzijasta zbog ove ideje”, rekao je Morcos lokalnoj TV postaji nakon podnošenja ostavke.

Rekao je da je Mursi od njega tražio pronalazak problema vezanih za demokratsku transformaciju, da se nalazi sa političkim grupama i uspostavlja veze između njih i predsjednika. U početku je, kaže, dobro išlo, ali je nakon nekog vremena izgubio komunikaciju sa predsjednikom.

„Nemam jasnu informaciju da li su Muslimanska braća ti koji donose posljednju odluku“, rekao je Morcos. „Ali ono što je meni sasvim jasno, jeste da se odluke donose daleko od nas.“

‘Minirano’

Egipatsko izazovno političko okruženje također postavlja svoje zamke. Muhamed Esmat Seif El-Dwla, još jedan od savjetnika koji su napustili posao, rekao je Al Jazeeri da je donošenje odluka pod Morsijem jednako „hodanju po minskom polju bez karte“.

El-Dewla vjeruje da Mursiju treba dati još vremena prije nego što se bude ocjenjivao njegov rad. Dodao je da je Mursi prvi demokratski izabrani predsjednik u historiji Egipta, da je na toj poziciji tek pet mjeseci, da se suočava sa mnogim političkim i ekonomskim problemima koje je naslijedio od Mubaraka, te da nad njim vrše pritisak više različitih zemalja, političkih partija i snaga protivnih revoluciji.

On također misli da Mursiju treba još vremena da razvije strategiju i posebne ciljeve, te da razumije novo političko okruženje u kojem radi.

“Ko je mogao pretpostaviti da će odluka o ukidanju javnog tužitelja, koju su zahtjevali revolucionari, stvoriti takvu reakciju?”, pita se El-Dewla.

Savjetnici koji su podnijeli ostavku podstiču predsjednika da se fokusira na čvrst politički i ekonomski program, da stvori konsenzus među različitim snagama revolucije, te upozori na bilo koji pokušaj Muslimanske braće da monopoliziraju proces donošenja odluka.

Podjele u kući

Ipak, želju za jedinstvom i konsenzusom ne dijele svi predsjednikovi savjetnici. Dr. Khaled Alam Al Deen, Mursijev savjetnik za okoliš i viši šef egipatske selefijske partije, Al Nour, misli da je Mursi na pogrešan način birao svoj tim.

Rekao je za Al Jazeeru da vjeruje kako je Mursi natjeran da postavi neke od savjetnika sa ciljem da stvori tim koji djeluje raznoliko, što je na kraju podijelilo ekipu na „islamiste“ i „neislamiste“.

Alam Al Deen je rekao da su oni koji su podnijeli ostavke djelovani po “političkom stavu”, umjesto “specifičnim pravilima”.

Ne krivi Mursija što savjetnike nije informirao o ustavnik deklaracijama i drugim kontroverznim odlukama.

“Pitanja o kojima se diskutuje untuar savjetničkog vijeća procure u medije čim se sastanak završi”, požalio se on, te pozvao Mursija da postavi više “homogeniziran politički tim”.

Ayman Ali, Mursijev savjetnik za Egipćane koji žive van zemlje, te viši član Muslimanske braće, opovrgnuo je priče o podjeli unutar predsjedničkog tima. Misli da bi boljim definiranjem Mursijevih savjetnika izbjegla konfuzija.

“Savjetnik je neko ko daje savjet iz polja u kojem je stručan. Predsjednik je taj koji donosi odluke“, rekao je on. Mursi treba zadržati raznolikost među savjetnicima, ali bi im trebao bolje pojasniti šta se od njih očekuje.

Veći problem

Neki analitičari misle da bi problem mogao biti i veći. Mustafa Kamel El-Sayed, profesor političkih nauka na Unverzitetu u Kairu, rekao je Al Jazeeri da “način na koji se donose odluke pokazuje kako predsjednik nije okružen pravim ili sposobnim savjetnicima.”

El-Sayed se plaši da predsjedničkom timu nedostaje prijeko potrebne specijalizacije i ekspertize, da su zavisni od savjetnika koji su vjerni Mursijevom religijsko-političkom projektu, te da se ne oslanjaju na ekspertizu unutar ministarstava i državnih institucija. Mursi, tvrdi on, se više vodi ideologijom nego smislenom politikom.

Amr Hashem Rabie, šef odjela za demokratsku transformaciju pri Al Ahram centru za političke i strateške studije u Kairu, dijeli El-Sayedovo mišljenje.

Plaši se da Mursi nema dovoljno iskustva, da ima previše savjetnika koji se međusobno ne slažu, te se sve više oslanja na „nezvanične savjetnike“ iz Muslimanske braće.

Ipak, Rabie je optimista kada Mursija poredi sa Mubarakom.

“Sjetimo se kako je Mubarak vladao svoje prve dvije godine. Falilo mu je stručnosti i razumijevanja o mnogim pitanjima”, rekao je Al Jazeeri. Ali, nastavlja Rabie, “vremenom je naučio”.

Izvor: Al Jazeera