Mnogi Crnogorci prodaju zlato zbog krize

Zbog dobre cijene,ali i ekonomske krize, za prodaju starog zlata u Crnoj Gori odlučili su se mnogi, a među njima je i penzionerka Zineta.

„Zato što je bilo deformisano, polomljeno i onda, da ne bih gubila, bolje mi ga je dati za tu namjenu nego da ga štetivam. Zadovoljna sam cijenom, lijepo se dogovorimo, popričamo i zadovoljni oni- zadovoljna ja“, kaže ona.

Cijena zlata trenutno je oko 15 eura po gramu, a išla je i do 23. Otkupom se bave zlatarske radnje i tzv. otkupne stanice koje su svoj bum doživjele 2012. godine. Međutim, većina se zatvorila. Vlasnici preostalih ne žele pred kamere, kao ni zlatari. Jedan od njih, Ivan, koji nije želio da mu se vidi lice, kaže kako je od tada otkupa neuporedivo manje.

„U većini slučajeva, to staro zlato koje je bilo, mi smo od toga živjeli i radili, proizvodilo se prodavalo se i sve ostalo. Sada je došlo do situacije da ga na tržištu više nema. Bukvalno ni mi ne znamo više šta da radimo bez materijala“, govori ovaj zlatar.

Najbolji garant vrijednosti

Najveći broj poslovnica za otkup u Podgorici imala je firma Gold Exchange koja je poslovala i u drugim zemljama regije. Nakon što su utvrđene nepravilnosti u njihovom radu, ugasile su se preko noći, javlja novinarka Al Jazeere Milica Marinović iz Podgorice.

„Čak 73 radnje u Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini, završile su upravo kao ova u Podgorici, zatvorene, a njihovi radnici ostali bez posla i plata. Iako nikada nije bilo istrage, mnogi se i danas pitaju, gdje je završilo otkupljeno zlato i da li je zapravo bila riječ o pranju novca“, dodaje ona.

Interes za zlato ne čudi kada se zna da je riječ o najboljem garantu vrijednosti i povjerenja u vremenu krize, objašnjavaju ekonomisti.

„Investiranje u zlato i cijena zlata raste proporcionalno sa rastom rizika. Uvijek kada se rizici na finansijskim tržištima, ili politički ili bilo koji rizici pojačavaju, obično su tada zlato i drugi plemeniti metali dobra opcija za investiranje“, ističe ekonomista Vasilije Kostić.

To što se cijena zlata posljednjih godina učetverostručila objašnjava i zašto je svjetsku ekonomiju zahvatila nova zlatna groznica.

Izvor: Al Jazeera