Mnogi jezidi žele emigrirati u Evropu

Više hiljada pripadnika iračke vjerske manjine jezida, pobjeglo je kada je grupa Islamska država Irak i Levant zauzela područja u kojima žive. Veliki broj ne želi se vratiti u svoje domove, već pokušava otići u Evropu.

Mladić Nizar je jezid. Izbjegao je iz grada Sinjara nakon što je ISIL zauzeo to područje. Iako je nedavno diplomirao, ne želi ostati. Želja mu je otići u Evropu po bilo koju cijenu.

“Završio sam medicinski fakultet, ali ne želim ovdje ostati. Želim emigrirati u Evropu. Ne vjerujem ni saveznoj Vladi u Bagdadu, ni regionalnoj kurdskoj Vladi. Pokušat ću otići u državu koja će me štititi. Neću odustati čak ni ako šanse da sigurno stignem tamo budu samo jedan posto”, rekao je Nizar Khalef.

Svi ovdje su jedinstveni u stavu da je emigracija jezidskog stanovništva postala zabrinjavajuća društvena pojava. Stručnjaci navode da je najveći razlog strah koji se uvukao među njih.

“Prema rezultatima našeg istraživanja, jezidi ne osjećaju sigurnost čak ni u područjima koja su pod kontrolom regionalne Vlade. Nakon što su bili izloženi progonima i ubistvima, više ne vjeruju nikome”, navodi istraživač Ali Sindi.

S potvrdom do Evrope

Jezidi u velikom broju traže potvrdu koja dokazuje njihovu vjersku pripadnost. Potvrda do koje se teško dolazi predstavlja jak argument koji im omogućava azil u nekoj od zapadnih zemalja.

“Prodaju kuće u pola cijene i bježe u Evropu. U posljednjih nekoliko sedmica izdali smo zvanične potvrde o pripadnosti za blizu 200 jezidskih porodica. Koriste ih kako bi dobili azil u Evropi”, kazao je glasnogovornik jezidske zajednice Hadi Baba Shaykh.

Ovi ljudi, a posebno mladi, više i ne kriju osjećaj da su građani drugog reda. Okupljaju se kako bi saznali način na koji mogu otići u inozemstvo.

“Većina ovdje razmišlja o odlasku. Nije im bitno hoće li to biti na legalan i siguran način ili ne. Kažu da im je bitno samo izaći iz ove gorke situacije u kojoj se nalaze”, javlja reporter Al Jazeere Amir Ahmed.

Izvor: Al Jazeera