Moderni uzgoj jagoda u okupiranom Pojasu Gaze

Poljoprivrednici u Pojasu Gaze uspješno su se okušali u novom, modernom načinu proizvodnje jagoda. S obzirom na ograničenost zemljišta i nedostatak vode za navodnjavanje, mogao bi to biti model i za druge poljoprivredne kulture.

Na ovoj palestinskoj teritoriji se već decenijama uspješno proizvode jagode. Do sada se to radilo na tradicionalan način, na plantažama. Ove godine je zasijano blizu 1.000 duluma (100 hektara) jagode, no poljoprivrednici su ovaj put odlučili da ih sade u visećim posudama u velikim plastenicima. Nadaju se da je to tek početak revolucije u proizvodnji te kulture.

“Imamo obećanja holandske i australske vlade da će pomoći da ovaj projekt bude još uspješniji. Mnogo je poljoprivrednika koji su u stanju proizvesti veće količine jagoda”, smatra Muhammad Bakri iz Sindikata poljoprivrednih proizvođača.

U odnosu na tradicionalnu metodu, troškovi sadnje visećih jagoda na istoj površini su jeftiniji, a proizvodnja je i do tri puta veća. Osim toga, ne koriste se pesticidi.

Evropski standardi

“Uspijevamo sačuvati od 60 do 70 posto vode za navodnjavanje i kasnije je koristimo za druge kulture. U ovim plastenicima nema insekata i jagodu ne napadaju bolesti. Nikako ne koristimo pesticide”, objašnjava poljoprivrednik Ayman Sobh.

Jagoda je jedan od najvažnijih poljoprivrednih proizvoda u Pojasu Gaze. Izvozi se u arapske, ali i evropske zemlje. Poljoprivrednici kažu kako zadovoljavaju sve standarde tih tržišta.

“Prethodno smo izvozili posredstvom izraelske firme Karmel te je njeno ime pisalo na našim proizvodima. No, danas na ambalaži piše naše ime te se zna da je to palestinski proizvod”, ističe Muhammad Gaban iz Udruženja proizvođača jagoda.

Napori palestinskih poljoprivrednika da povećaju obim i kvalitet proizvodnje jagoda neće biti dovoljni ukoliko se nastavi izraelska opsada Pojasa Gaze i ukoliko se ne ispune obećanja o olakšavanju izvoza njihovih proizvoda.

Izvor: Al Jazeera