Modernizacija pruge Budimpešta – Beograd

Dva sporazuma o saradnji željeznica Mađarske i Srbije, kao i o saradnji carinskih organa potpisana su danas, tokom drugog dana Samita premijera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u prisustvu premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, i dio su dogovora o modernizaciji i izgradnji pruge Budimpešta-Beograd.

U zajedničkom obraćanju javnosti, premijeri tih država kazali su da će modernizacija te pruge biti na korist zemalja regiona Centralne i Istočne Evrope, EU i opšte saradnje Kine sa ovim dijelom svijeta.

Kineski premijer Li Keqiang je rekao da će ta pruga doprinijeti razvoju i Srbije i Mađarske, služiti na dobrobit ljudi koji u njima žive i da je u interesu te dvije zemlje, Kine, ali i drugih zemalja.

Kako je rekao, to će omogućiti da se interesi i Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope što bolje i brže ostvaruju i to će podstaći evropsku i kinesku ekonomiju.

Prema njegovim riječima, EU je najveći trgovinski partner Kine i potrebno je da se povećaju dalji privredni odnosi, a ova pruga će u tome odigrati značajnu ulogu.

Dvije godine do završetka 

Li očekuje da će pruga biti završena za dvije godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ovo za Srbiju veliki i važan dan, da će donijeti ne samo razvoj industrije i željeznice već i još veću povezanost sa Mađarskom, Makedonijom i daleko brži protok putnika i roba.

Prema riječima premijera Srbije, taj put će se skratiti sa osam sati na 2,4 sata, što je brže nego da se ide i autoputem.

Kako je rekao, ovako veliki infrastrukturni projekat donijet će nova radna mjesta.

Orban je rekao da je ovo sretan dan za Mađarsku i da omogućava toj zemlji da iskoristi svoju “pozitivnu geografsku poziciju”.

On je naveo i da je uspjelo da se pokaže kako će EU i Kina iskoristiti prednosti koje imaju u saradnji u sljedećim decenijama.

Makedonski premijer Nikola Gruevski rekao je da će ovaj projekat pomoći da zemlje uz brži protok robe i putnika idu naprijed.

Hrvatska ponudila nekoliko projekata

Hrvatska je ponudila nekoliko projekata za koje bi kineska strana mogla biti zainteresirana i ukazala je na prednosti koje ima kao članica Evropske unije, izjavila je predsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s kineskim premijerom.

Pusić je istakla tri aspekta saradnje i komplementarnost projekta. “Prvi aspekt je korištenje Hrvatske kao članice EU, kao zemlje u kojoj bi kineske tvrtke mogle osnovati svoja poduzeća i prenijeti jedan dio proizvodnje za europsko tržište, s obzirom da smo u cijeni rada konkurentni, a tu je i značajna ušteda na transportu”, rekla je Pusić novinarima.

Drugi aspekt saradnje su infrastrukturni projekti poput aerodroma na Krku i u Osijeku, termoelektrane u Osijeku, Zagrebačke obale u Rijeci i mogućnosti investiranja u te projekte.

Pusić je dodala i da će Hrvatska naredne godine započeti istraživanja i eksploataciju plina, što vidi kao također jedno od mogućih područja saradnje i interesa kineske privrede jer su i tokom samita “stavili energetiku na visoko mjesto”.

Kao treći aspekt, istakla je mogućnosti saradnje u turizmu.

U okviru Samita, potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je Memorandum o prenosu nadležnosti u pružanju usluga u zračnom saobraćaju sa ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Sinišom Hajdaš Dončićem.

Termoelektrana u BiH

Na samitu je potpisan i Memorandum o razumijevanju i finansiranju Projekta Bloka 7-450MW TE Tuzla u Bosni i Hercegovini između Izvozno-uvozne banke Kine, kao zajmodavca, i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, kao jamca.

Memorandum su potpisali federalni ministar finansija Ante Krajina i guverner Izvozno-uvozne banke Kine (EXIM) Li Ruogu.

„Ovaj memorandum znači da je Vlada FBiH spremna izdati tzv. suverenu garanciju, odnosno to znači da će entitet FBiH uredno izmirivati svoje obaveze po ovom aranžmanu“, kazao je za Agenciju Fena ministar Krajina.

Dodao je da kreditna linija iznosi 667.802.500 eura te da će najvjerovatnije biti pretvorena u dolare.

Fond od tri milijarde dolara za Evropu

Kineski premijer Li Keqiang ranije je najavio da će Kina osnovati novi investicioni fond u ukupnom iznosu od tri milijarde dolara za koji će moći da konkurišu zemlje srednje i istočne Evrope.

“Sredstva će se koristiti na nove načine, kroz javno-privatno partnerstvo i leasing aranžmane”, rekao je Li prilikom otvaranja privrednog foruma u okviru Samita.

Od prethodne kineske kreditne linije preostalo je još 1,7 milijardi dolara, koju zemlje centralne i istočne Evrope također mogu da koriste, a Kina će pokušati da spusti troškove tih zajmova.

Kako je rekao kineski premijer, njegova zemlja ima sredstva za ulaganje, a u ovom dijelu Evrope rastu potrebe za razvojem infrastrukture. .

Izvor: Agencije