Modrić osvojio Zlatnu loptu: Rad i vjera su ključ uspjeha

Luka Modrić, Zlatna lopta
Luki Modriću je ovo četvrto veliko priznanje ove godine i prvi je nogometaš koji je uzeo sve tri najvažnije nagrade u istoj godini (EPA)

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i veznjak Real Madrida Luka Modrić (33) fantastičnu godinu zaokružio je još jednim priznanjem – izboru uglednog francuskog magazina France Football dobio je ‘Zlatnu loptu’ koja se dodjeljuje nogometašu godine.

Modrić je u glasanju novinara pobijedio sa 753 boda, drugi je Portugalac Cristiano Ronaldo (476 bodova), a treći Francuz Antoine Griezmann (414 bodova), prenosi Hina.

Modriću je to četvrto veliko priznanje ove godine.

Dobio je nagradu za najboljeg igrača svjetskog prvenstva u Rusiji, proglašen je najboljim igračem Europe u izboru Europske nogometne federacije (UEFA), te najboljim igračem svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Dodajmo kako je veznjak hrvatske reprezentacije i Real Madrida izabran i za najboljeg nogometaša svijeta u izboru Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS), te je dobio i nagradu internetskog portala goal.com.

Modrić: Više od dječačkog sna

“Ovo je jedinstven osjećaj. Ponosan sam i počašćen. Teško se izraziti u ovim trenucima. Želim se zahvaliti svima koji su me doveli do ovog trenutka. Hvala mojim suigračima i trenerima u Realu, izborniku i suigračima iz reprezentacije, mojoj obitelji i prijateljima. Kao dijete sam sanjao da ću igrati za veliki klub i osvajati trofeje, a Zlatna lopta je bila više od dječačkog sna”, kazao je Modrić na svečanosti održanoj u pariškom Grand Palais.

Hrvatski veznjak je tako prekinuo desetogodišnju dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda koji su po pet puta osvojili ovu nagradu. Nažalost, baš kao i na dodijeli FIFA-ine nagrade The Best, Ronaldo i Messi nisu se pojavili na dodjeli Zlatne lopte.

Posljednji pobjednik prije portugalskog i argentinskog majstora bio je Brazilac Kaka 2007. godine.

“Ovo je nevjerojatan osjećaj, ne samo zbog njih dvojice već i zbog svih drugih slavnih igrača koji su bili u konkurenciji za ovu nagradu. Uvijek kroz karijeru sam bio svjestan da su mukotrpan rad i vjera u teškim trenucima ključ uspjeha. Najbolje stvari nikada ne dolaze lagano,” poručio je Modrić.

Modrić je prvi Hrvat koji je dobio ‘Zlatnu loptu, a do sada je najbliže nagradi bio Davor Šuker koji je 1998. godine bio drugi iza Francuza Zinedinea Zidanea.

Sve tri najvažnije nagrade za upis u historiju

Kapetan ‘vatrenih’ se upisao u povijest i kao prvi nogometaš koji je uzeo sve tri najvažnije nagrade u istoj godini. 

Iako je povijest nogometa puna velikana, nitko do sada u istoj godini nije osvoji tri najvažnija pojedinačna priznanja.

Modrić je prvi koji je spojio nagrade za najboljeg nogometaša SP-a, FIFA-e i France Footballa.

Brazilci Ronaldo i Romario, Francuz Zinedine Zidane, Talijan Fabio Cannavaro osvojili su dvije od tri nagrade u istoj godini, a to nije uspjelo niti Argentincu Lionelu Messiju i Portugalcu Cristianu Ronaldu.

Ove godine po prvi put dodijeljene su i nagrade za najboljeg nogometaša do 21 godine, te najbolju nogometašicu. 

Nagradu ‘Raymond Kopa’ za mladog igrača dobio je napadač PSG-a Francuz Kylian Mbappe, dok je Zlatnu loptu kao najbolja nogometašica dobila Norvežanka Ada Hegerberg, članica Lyona.

France Football nagradu ‘Ballon d'Or’ dodjeljuje od 1956. godine kada je novinar Gabriel Hanot zamolio kolege da glasuju za igrača godine u Europi. Prvi pobjednik bio je Stanley Matthews iz Blackpoola. 

Rekorderi Ronaldo i Messi

Novinari su isprva mogli glasovati samo za europske igrače u europskim klubovima, što je značilo da igrači kao što su Diego Maradona i Pele nisu bili u konkurenciji za nagradu.

Od 1995. dopušteno je glasovanje za neeuropske igrače koji igraju u europskim klubovima, a od 2007. u konkurenciju su ušli svi nogometaši. 

Od 2010. do 2015. France Football i FIFA zajedno su dijelili nagradu, no od 2016. nagrade su ponovo razdvojene.

Rekorderi sa po pet ‘Zlatnih lopti’ su Cristiano Ronaldo i Messi, dok su Francuz Michel Platini, te Nizozemci Johan Cruyff i Marco van Basten nagradu dobili po tri puta.

U izboru sudjeluje 195 novinara koji su dali glasove petorici igrača – šest bodova prvom, četiri drugom, tri trećem, dva četvrtom i jedan petom.

Ukupno je bilo 30 kandidata za Zlatnu loptu, a osim Modrića za nagradu su konkurirali i hrvatski nogometaši Ivan Rakitić i Mario Mandžukić.

Izvor: Agencije