Modrića istražuju zbog davanja lažnog iskaza

Mamić je pozdravio Modrićevo suđenje (EPA)

Općinsko državno tužilaštvo u Osijeku je izvijestilo da je “otvorilo istraživanje” protiv kapitena hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza nakon njegovog svjedočenja na suđenju bivšem čelniku Nogometnog kluba Dinama Zdravku Mamiću zbog izvlačenja novca iz tog kluba.

Prošle sedmice, Modrić je na suđenju upozoren da je kao svjedok dužan govoriti istinu i da je davanje lažnog iskaza krivično djelo.

Tužilaštvo je na svojoj internetskoj stranici, ne navodeći imena, objavilo kako je Modrić posvjedočio da je aneks ugovora o profesionalnom igranju (temeljem kojeg mu u slučaju prelaska u drugi klub pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja s nogometnim klubom iz Zagreba u omjeru 50:50 posto) potpisao 10. jula 2004.

To je bio prvi put da je potpisao profesionalni ugovor s tim klubom.

Kod svakog produžavanja ugovora potpisivao je i aneks na temelju kojeg mu pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja, prenosi Hina.

Tužioci: Lagao na sudu

Tužilaštvo tvrdi da je Modrić, nakon što mu je predočen njegov raniji iskaz u USKOK-u o dogovoru s Mamićem o podjeli novca od transfera, na sudu lagao rekavši da je na prvom ispitivanju mislio “samo na reguliranje građanskopravnog odnosa” između njih dvojice.

Dodao je “da nikada pred USKOK-om nije rekao da je aneks ugovora potpisan naknadno, nakon što je počeo igrati za inozemni nogometni klub”.

Tužilaštvo je navelo: “Osumnjičeniku je istoga dana poslan i poziv za provođenje dokazne radnje njegovog prvog ispitivanja”.

Mamiću se u Osijeku sudi zajedno s njegovim bratom Zoranom, bivšem direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom zbog optužbi da su Dinamo izvlačenjem novca oštetili za nešto manje od 15,6 miliona eura, a državni budžet Republike Hrvatske za najmanje 1,6 miliona eura neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Po Modrićevom izlasku iz sudnice, Mamić je rekao kako je njegov iskaz “nešto najdivnije i najpoštenije što je ikada bilo”.

“Njemu su uvalili rečenicu koju on jednostavno nikada nije rekao”, kazao je Mamić, ocijenivši da Modrić nije promijenio iskaz iz USKOK-a već je svjedočeći rekao “upravo suprotno”.

Izvor: Agencije