Mogherini: Bez Assada u budućnosti Sirije

'Izgleda potpuno nerealno vjerovati da će budućnost Sirije biti upravo ista kakva je bila i prošlost', kaže Mogherini (EPA)

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini tvrdi kako je nerealno zamisliti da predsjednik Bashar al-Assad može zadržati čelništvo u bilo kojoj budućoj vladi u poslijeratnoj Siriji.

Ona je u ponedjeljak izjavila kako “izgleda potpuno nerealno vjerovati da će budućnost Sirije biti upravo ista kakva je bila i prošlost”.

“Na Sirijcima je da to odluče, ali baš na svim Sirijcima”, dodala je.

Njeni komentari na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije u Luksemburgu došli su u vrijeme kad izgleda da Washington pokušava ublažiti svoj stav prema Assadu.

Američki ministar odbrane Jim Mattis sugerirao je u petak u Londonu da Assadov status nije najbitnije pitanje upravo sada.

Obnova zemlje

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault izjavio je da “Francuska nijednog trenutka ne može povjerovati da Siriju predvodi Assad, uzimajući u obzir njegovu odgovornost za trenutnu situaciju: više od 300.000 mrtvih, zatvorenike, mučene ljude, uništenu zemlju. To je pitanje odgovornosti.”

Međunarodni donatori okupit će se u Briselu u srijedu kako bi prikupili finansijsku pomoć za trajno rješenje sirijskog šestogodišnjeg rata.

Ministri vanjskih poslova navode u saopćenju da je EU spremna pomoći u obnovi Sirije, “ali samo kada široka, iskrena i inkluzivna politička tranzicija bude u toku”.

Oni su, također, pozvali sirijski režim i njegove saveznike, posebno Rusiju, da “poduzmu sve napore da osiguraju potpuni prekid neprijateljstava, ukidanje opsada i potpuno omoguće neometani humanitarni pristup širom zemlje”.

Saopćili su da će EU raditi “u pomaganju ustanovljavanja odgovornosti za ratne zločine, kršenja ljudskih prava i zlostavljanja i kršenja međunarodnog humanitarnog prava, uključujući potvrđeno korištenje hemijskog oružja”, prenosi Fena od Associated Pressa.

Izvor: Agencije