Mogherini: Dijalog Beograda i Prištine jutro nakon ukidanja taksi

Mogherini kaže da čeka 'prave uvjete' za nastavak dijaloga i ocjenjuje da trenutno ne vidi 'korake u tom pravcu' (EPA)

Dok ne budu ukinute takse, nema uslova za uspešan nastavak dijaloga, poručuje šefica diplomatije EU-a Federika Mogerini.

Ona precizira da je spremna da organizuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou “odmah sledeće jutro” nakon što se steknu uslovi za to.

Na pres-konferenciji po završetku sastanka ministara Evropske unije u Briselu naglasila je da je osnovni uslov za nastavak dijaloga povlačenje tarifa Prištine na robu iz Srbije.

“Dok se to ne desi, ne vidim da postoje uslovi za uspešnu rundu dijaloga”, poručila je.

Takođe kaže da čeka “prave uslove” za nastavak dijaloga i ocenjuje da trenutno ne vidi ”korake u tom pravcu”.

“Čim bude uslova, spremna sam ne samo da sazovem novu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou za prvo sledeće jutro nego i da nas ‘zaključam’ na koliko god je to potrebno, na nedelju, mesec ili tri meseca”, izjavila je Mogerini.

Rekla je i da očekuje da Beograd i Priština mogu da iskoriste pozitivnu atmosferu, ako do nje dođu, kako bi postigli sveobuhvatni sporazum o punoj normalizaciji odnosa.

Haradinaj: Takse ostaju dok sam ja premijer

Sa druge strane, kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da će takse povećane na sto odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostati na snazi sve dok je on na toj poziciji.

“Nadam se da ste me dobro čuli. Vidite gde sam došao da vam to kažem”, rekao je Haradinaj u Glođanu, mestu kraj Peći, gde je rođen.

Ponovio je da takse neće biti ukinute sve dok, kako je naveo, “Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost”.

Sa druge strane, smatra da uslove koje Beograd postavlja Prištini za nastavak dijaloga treba ukinuti.

“Ako se povučemo i ukinemo takse, oni sutra mogu tražiti Trepču, uklanjanje vojske i još ponečeg”, rekao je Haradinaj, preneo je RTK na albanskom jeziku.

Govoreći o stavu koaliciije o taksama, Haradinaj je rekao je odluka doneta dogovorno.

“Takođe tražim podršku od političkih partnera iako možemo imati različita mišljenja. Jedna stvar je istinita: kada smo donosili odluku o porezu, bili smo jednoglasni, svi su bili za. Nije dobro nikome da pokuša da suspenduje takse bez prethodnog dogovora”, rekao je Haradinaj.

Thaci: Kosovo govori jednim glasom

Haradinaj se protivi zahtevima SAD-a i Evropske unije da takse na srpsku robu budu suspendovane, što je postala prepreka za nastavak dijaloga.

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je “mekši” u vezi sa tarifama na srpsku robu od Haradinaja, ali i da prištinske vlasti pričaju “jednim glasom”.

“Svi su za dijalog, pregovore i sporazum”, rekao je Tači za briselski portal Politiko, odgovarajući na pitanje da li se “Kosovo obraća u dva glasa”.

Demokratska stranka Kosova Kadrija Veseljija ranije je predložila da takse budu suspendovane na 120 dana, ali Haradinaj na to nije pristao.

Izvor: Agencije